BiH

Ajanović: Balijagić neće biti izručen BiH, sudiće mu se u Hrvatskoj

Ajanović: Balijagić neće biti izručen BiH, sudiće mu se u Hrvatskoj
Ajanović: Balijagić neće biti izručen BiH, sudiće mu se u Hrvatskoj

TUZLA - Advokat Faruka Balijagića Mirnes Ajajnović potvrdio je za N1 da je njegov klijent jutros izašao pred istražnog sudiju u Rijeci zbog podnesenog zahtjeva Državnom tužilaštvu Hrvatska i Ministarstvu pravde te zemlje da mu se sudi u Hrvatskoj za slučaj koji je se u Kantonalnom tužilaštvu KS vodi protiv njega i njegovog sina Ade Balijagića. .

Kantonalno tužilaštvo KS podiglo je optužnicu protiv Faruka i Ade Balijagića zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

"Sudija ga je saslušao i nakon saslušanja je donesena odluka da se odbacuje zahtjev za izručenje Bosni i Hercegovini. Druga odluka je da će mu se za ovaj slučaj suditi u Hrvatskoj", kazao je Ajanović za N1. Njegov advokat u Hrvatskoj će biti Predrag Kovačić.

Advokat Balijagić je napustio BiH 4. aprila i zatražio da mu se proces vodi u Hrvatskoj čiji je državljanin.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić uhapšeni su 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra. Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS-a žalilo.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije