BiH

Federacija BiH i dalje u finansijskoj blokadi zbog Komisije za vrijednosne papire

Federacija BiH i dalje u finansijskoj blokadi zbog Komisije za vrijednosne papire
Foto: Fena/Arhiva | Federacija BiH i dalje u finansijskoj blokadi zbog Komisije za vrijednosne papire

SARAJEVO - Federacija BiH od oktobra 2019. godine je u finansijskoj blokadi zbog toga što je starim članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH istekao mandat, a novi saziv ove komisije još nije imenovan, jer ne postoji politička saglasnost.

Iako je konkurs za nove članove Komisije okončan, a Predstavnički dom FBiH je dao svoju saglasnost, u petak je ovaj prijedlog pao u Domu naroda FBiH, jer  sa 21 glasom za, tri protiv i osam suzdržanih, nije potvrđeno imenovanje novog sastava Komisije, koja do daljeg ostaje u blokadi. Ovom odlukom privreda će trpjeti nesagledive štete.

Čini se da je i u ovom slučaju osnovni problem bio to što su  čelnici Federacije BiH i ovu komisiju ispolitizirali, pa su insistirali na svojim prijedlozima.

I dok se politika u FBiH ne može dogovoriti o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire, projekti i milioni od tih projekata čekaju.

Ismet Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, za "Nezavisne" kaže da je ovo krupan problem u FBiH, jer se radi o važnom tijelu koje je u ovom trenutku izvan mandata i kočnica je za investicije i kompletan rad sa vrijednosnim papirima bez kojih privreda  ne može raditi.

"Radi se o tome da je ovdje zakazao kompletan aparat FBiH. Prvo jer se dugo predsjednik i dopredsjednici FBiH nisu mogli usaglasiti, jer je Željko Komšić, preko Milana Dunovića insistirao da oni daju  člana Bošnjaka, i očito je da je to politički odabir ljudi, što je u startu napravilo problem", kazao je Osmanović.

Tvrdi da je napravljena velika šteta Federaciji, jer je imenovanje ove komisije ponovo zakočeno u Domu naroda FBiH.

"Radi se o  neodgovornosti, jer ako  Dom naroda FBiH nije htio da podrži ovo imenovanje, morao je ponuditi alternativu. Tek tako oboriti, a znati da to koči privredu i finansijske tokove u FBiH, neodgovorno je", kaže Osmanović.

Kaže da je njegov stav da je potrebno raspisati novi konkurs, jer sve drugo je nezakonito.

Ističe da  je bilo i prijedloga da predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH privremeno imenuju članove, ali to bi značilo da Parlament FBiH donese odluku da sam sebe razvlasti, što ne bi bilo dobro.

Naglašava da je niz problema odranije kada je u pitanju ovo tijelo te da je sama ova komisija, kojoj je istekao mandat, kompromitovana i da su i njeni članovi hapšeni.

"Neki od njih su mešetarili, imali firme, fondove, prebacivali sebi nelegalno vrijednosne papire i time se Parlament mora zabaviti jer je i Parlament u lancu kontrole i imenovanja i još se time nismo zabavili", kaže Osmanović.

Igor Stojanović (SDP), delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" kaže da se u ovom slučaju radi o stranačkoj neodgovornosti onih koji su na vlasti.

Tvrdi da stranke na vlasti  isključivo žele u ovu komisiju izabrati svog stranačkog kolegu i da su zato zakočile cijeli proces imenovanja.

Ističe da na sjednicu u petak nisu došli  delegati SDA i DF-a u punom sastavu i da je zbog toga imenovanje članova Komisije palo te se sada ide u  proces novog  konkursa, jer je to jedino rješenje.

Dodaje da praksa i zakon nalažu da u svim institucijama moraju biti zastupljeni svi narodi.

"Klub Srba je ipak odlučio da ne povlači vitalni nacionalni interes jer znamo koliko je značajno ovo pitanje", kazao je Stojanović te istakao da kroz konkurs nije ispoštovano da jedan od članova bude iz reda Srba.

Dodaje da je situacija loša i da je FBiH trenutno u finansijskoj blokadi te da više stotina miliona kapitala čeka da bude investirano ili da  bude implementirano u projekte.

Zdenka Džambas (HDZ), delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne"  ističe da je velik dan kada nema Komisije za vrijednosne papire na tržištu.

Dodaje da joj smeta što se ne dolazi na sjednice i da je od 56 delegata na sjednici bilo njih 35.

"Činjenica je da su ispunjeni svi uvjeti da se imenuje novi sastav Komisije, Dom naroda ne raspisuje natječaj, Dom naroda bira. Bilo je mnogo primjedaba, na ime, na fakultet, mi smo dobili popis imena i bilo je hoćeš-nećeš i nije jasno zašto se s tim otezalo. Što se tiče Kluba Hrvata, svi smo bili i uredno smo glasali", kazala je Džambasova, dodavši da i pored toga nije bilo dovoljno ruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije