BiH

Fokus vratiti na životne teme, a ne na podjele

Fokus vratiti na životne teme, a ne na podjele
Foto: N.N. | Fokus vratiti na životne teme, a ne na podjele

BRISEL, BANJALUKA - Zaključci Narodne skupštine RS o tužbama protiv visokih predstavnika i mogućem mirnom razlazu u BiH izazvali su brojne reakcije međunarodnih organizacija i domaćih aktera.

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost, izjavio je da EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH.

"Podvlačimo potrebu da se prevlada prošlost i da se napreduje od Dejtona ka Briselu", naglašeno je.

Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, izjavio je da retorika podjela i pozivanje na dezintegraciju neće poboljšati uslove za život te da to može EU.

"Da li zaključci NS RS poboljšavaju javne usluge, otvaraju radna mjesta, popravljaju vladavinu prava i minimiziraju korupciju? Mislim da ne", naveo je Zatler na svom Twitter nalogu.

Na zaključke se danas ponovo osvrnuo Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakavši da u SDS-u i PDP-u nema sagovornika za ozbiljne državne teme te je istakao da SDS zbog toga gubi podršku među glasačima.

"Mi smo pokušali da izgradimo politiku jedinstva. Javnost je mogla da primijeti da u svom uvodnom izlaganju nisam pomenuo nikakve razlike, a oni su počeli sa tim. Čak su govorili i neistine", rekao je Dodik.

U Ambasadi SAD u Sarajevu podsjetili su na njihov raniji stav da SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedinstvene zemlje s dva entiteta.

"Građani BiH zaslužuju lidere koji su posvećeni reformama koje su neophodne za evropski put i kako bi obezbijedili prosperitetniju budućnost za svoje građane. Vrijeme je da bh. lideri počnu raditi na konsenzusu i da ostave po strani retoriku podjela okrenutu ka prošlosti", naglasili su oni.

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH, izjavio je da je principijelan stav njegove zemlje da je vrijeme za zatvaranje OHR-a u BiH.

"Smatramo da se ovaj institut nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH treba da imaju mogućnost da se slobodno dogovaraju kakvu BiH žele", rekao je Kalabuhov, a prenosi Srna. Pojasnio je da se radi o principijelnom stavu Ruske Federacije koji ne zavisi od ličnosti visokog predstavnika.

Milan Petković, potpredsjednik NS RS, Srni je izjavio da je važno da se zna stav RS o OHR-u i visokim predstavnicima.

"BiH je protektorat i zato je važno što je NS RS zauzela stav da ne treba imenovati novog visokog predstavnika", rekao je Petković.

Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika Demosa, smatra da je djelovanje opozicije u RS usmjereno prvenstveno protiv sadašnje vlasti i jedini im je cilj da je skinu, po cijenu da RS bude i dalje razvlašćivana i ponižavana.

"Treba li i sada da čekamo da nam se isto dešava, jer je sadašnji visoki predstavnik između redova najavio nekakve sankcije prema određenim političarima", rekla je Srni Stevanovićeva.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, uputio je pismo Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku NS RS, u kojem je zatražio informaciju kako se sprovode raniji slični zaključci koje je parlament donosio.

Denis Zvizdić, član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da su Dodikove najave o razlazu bajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije