BiH

Fon der Lejenova: Nadamo se da će BiH dobiti kandidatski status

Fon der Lejenova: Nadamo se da će BiH dobiti kandidatski status
Foto: Tanjug/AP | Fon der Lejenova: Nadamo se da će BiH dobiti kandidatski status

TIRANA – EU mnogo intenzivnije radi na zapadnom Balkanu i nadam se da će BiH dobiti kandidaturu za članstvo u EU, rekla je danas Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije uoči početka Samita EU i zapadnog Balkana u Tirani.

"Nadam se da će Savjet prihvatiti naš savjet da se BiH dodijeli kandidatski status i drago mi je da su Sjeverna Makedonija i Albanija u samom središtu pretpristupnog procesa. Konačno su se na zapadnom Balkanu pokrenule stvari", rekla je fon der Lejenova.

Ona je, međutim, ponovila stav EU da je na samim zemljama koliko će se brzo kretati ka članstvu, navodeći primjere zemalja kojima je za to trebalo nekoliko godina, a neke ni nakon više decenija nisu uspjele da uđu u EU.

Ona je rekla da Rusija i Kina pokušavaju da utiču na zapadni Balkan, ali da su najveći investitori iz EU, te je pozvala je zemlje zapadnog Balkana da same odluče na čijoj su strani. 

Ona je na pitanje austrijskog novinara o problemu migracija koje prema EU dolaze sa zapadnog Balkana, istakla da je Austrija posebno teško pogođena ovim problemom.

"Vidimo da su se ilegalne migracije sa zapadnog Balkana utrostučile u odnosu na prošlu godinu. Migracije se jednostavno moraju dovesti u red, i mi tijesno sarađujemo s Austrijom na ovom problemu", rekla je ona.

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje je rekao da vjeruje da samit znači novi početak, i da je EU spremna da region zapadnog Balkana približi EU, dodavši da je to u dugoročnom interesu mira na evropskom kontinentu. 

Prema njegovim riječima, samit će se baviti energijom, migracijama i digitalnim povezivanjem, podsjetivši da će EU za suzbijanje posljedica energetske krize ponuditi regionu milijardu evra kao dio energetskog paketa. 

"Kratkoročno, mi ćemo u narednu godinu do dvije podržati investicije u obnovljivu energiju i interkonektore za gas i električnu energiju, uključujući i LNG terminale", rekao je on. 

Rekao je da je EU dodijelila 40 miliona evra za jačanje kapaciteta na granicama u BiH, Srbiji, na Kosovu i u Crnoj Gori. 

"Sve ovo pokazuje koliko su bliski interesi i ambicije EU i zapadnog Balkana i kako se moramo oslanjati jedni na druge dok se suočavamo s globalnim izazovima", rekao je on.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, je rekao da je preporuka Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH snažan podstrek svim akterima u BiH da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva vidljiva i moguća.

On se sastao s Denisom Bećirovićem, članom Predsjedništva BiH, s kojim je razgovarao o Deklaraciji koja će biti usvojena na Samitu EU zapadni Balkan danas u Tirani. 

Bećirović je rekao da je od velike važnosti da se BiH okrene u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija, te da se intenziviraju aktivnosti na tom planu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije