BiH

Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda

Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda
Foto: Anadolija | Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda

BANJALUKA - U sali Vijeća naroda Republike Srpske danas je, održana konstitutivna sjednica Savjeta potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda.

"U Savjetu se nalaze 44 eminentna stručnjaka, profesora, naučna i kulturna radnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i istaknuta Bošnjaka u RS, koji su dokazani u svojim oblastima, ali i u javnom, naučnom i političkom životu. U skladu s ustavnim nadležnostima potpredsjednika, Savjet će biti tijelo koje će davati savjete i pružati podršku potpredsjedniku RS iz reda bošnjačkog naroda, s ciljem unapređenja života Bošnjaka u ovom dijelu BiH", navodi se u saopštenju iz kabineta potpredjsednika RS.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS u obraćanju na sjednici istakao je da je "prvi put od početka povratka Bošnjaka formirano ovakvo respektabilno tijelo, u kojem se nalaze pojedinci koji su ostavili i ostavljaju neizbrisiv trag u istoriji BiH".

"Pitanje ostanka i života bošnjačkog naroda u ovom dijelu BiH je naprosto i pitanje opstanka BiH u ovom obliku. Upravo zbog toga, u ovim prelomnim vremenima, smatram veoma važnim formiranje ovog Savjeta, s ciljem zajedničkog promišljanja, zajedničkog djelovanja za dobro naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana. Naši problemi se moraju internacionalizirati, a rasprava o rješavanju problema se mora voditi i izvan političkih krugova, i izvan BiH", rekao je Salkić i dodao da je neophodna snažnija podrška u oblasti ekonomije, prava, obrazovanja i kulture, a da vjeruje da će ovaj Savjet dati ogroman doprinos u ovim oblastima.

"Zadaci i ciljevi ovog Savjeta su praćenje stanja, položaja i ostvarivanja prava Bošnjaka u bh. entitetu RS u skladu sa Ustavom i zakonima, zauzimanje stavova i predlaganje mjera za djelovanje, s ciljem unapređenja statusa i položaja Bošnjaka u ovom entitetu. Savjet će raditi na afirmaciji pripadnosti državi BiH i njegovanju bosanskog jezika, te na afirmaciji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka u ovom entitetu", rekao je Salkić.

Dodao je da će se Savjet baviti analizom stanja i prijedlozima mjera za ekonomsko osnaživanje bošnjačkih zajednica i pružanjem pravne i savjetodavne pomoći za ostvarivanje prava na prostoru RS.

"Na kontitutivnoj sjednici Savjeta je posebno naglašeno da je nedopustiv trenutni položaj i stanje Bošnjaka u RS, te se od entitetske vlasti traži da se to stanje promijeni. Takođe, istaknuto je da će se Savjet baviti harmonizacijom ustavnopravnog položaja u kontekstu u Ustava BiH, kako bi Bošnjaci ostvarili ravnopravnost u RS", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije