BiH

Pratite nas na Google news

Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda

Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda
Foto: Anadolija | Formiran Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda
Anadolija

BANJALUKA - U sali Vijeća naroda Republike Srpske danas je, održana konstitutivna sjednica Savjeta potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda.

"U Savjetu se nalaze 44 eminentna stručnjaka, profesora, naučna i kulturna radnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i istaknuta Bošnjaka u RS, koji su dokazani u svojim oblastima, ali i u javnom, naučnom i političkom životu. U skladu s ustavnim nadležnostima potpredsjednika, Savjet će biti tijelo koje će davati savjete i pružati podršku potpredsjedniku RS iz reda bošnjačkog naroda, s ciljem unapređenja života Bošnjaka u ovom dijelu BiH", navodi se u saopštenju iz kabineta potpredjsednika RS.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS u obraćanju na sjednici istakao je da je "prvi put od početka povratka Bošnjaka formirano ovakvo respektabilno tijelo, u kojem se nalaze pojedinci koji su ostavili i ostavljaju neizbrisiv trag u istoriji BiH".

"Pitanje ostanka i života bošnjačkog naroda u ovom dijelu BiH je naprosto i pitanje opstanka BiH u ovom obliku. Upravo zbog toga, u ovim prelomnim vremenima, smatram veoma važnim formiranje ovog Savjeta, s ciljem zajedničkog promišljanja, zajedničkog djelovanja za dobro naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana. Naši problemi se moraju internacionalizirati, a rasprava o rješavanju problema se mora voditi i izvan političkih krugova, i izvan BiH", rekao je Salkić i dodao da je neophodna snažnija podrška u oblasti ekonomije, prava, obrazovanja i kulture, a da vjeruje da će ovaj Savjet dati ogroman doprinos u ovim oblastima.

"Zadaci i ciljevi ovog Savjeta su praćenje stanja, položaja i ostvarivanja prava Bošnjaka u bh. entitetu RS u skladu sa Ustavom i zakonima, zauzimanje stavova i predlaganje mjera za djelovanje, s ciljem unapređenja statusa i položaja Bošnjaka u ovom entitetu. Savjet će raditi na afirmaciji pripadnosti državi BiH i njegovanju bosanskog jezika, te na afirmaciji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka u ovom entitetu", rekao je Salkić.

Dodao je da će se Savjet baviti analizom stanja i prijedlozima mjera za ekonomsko osnaživanje bošnjačkih zajednica i pružanjem pravne i savjetodavne pomoći za ostvarivanje prava na prostoru RS.

"Na kontitutivnoj sjednici Savjeta je posebno naglašeno da je nedopustiv trenutni položaj i stanje Bošnjaka u RS, te se od entitetske vlasti traži da se to stanje promijeni. Takođe, istaknuto je da će se Savjet baviti harmonizacijom ustavnopravnog položaja u kontekstu u Ustava BiH, kako bi Bošnjaci ostvarili ravnopravnost u RS", stoji u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije