BiH

"Freedom House": Politički život u BiH u pat-poziciji

"Freedom House": Politički život u BiH u pat-poziciji
Foto: Arhiva/ Anadolija | "Freedom House": Politički život u BiH u pat-poziciji

VAŠINGTON, BANJALUKA - BiH je djelimično slobodna zemlja u kojoj dominiraju klijentelističke stranačke mreže, a izbori nisu u potpunosti pošteni, navedeno je u najnovijem izvještaju američke nevladine organizacije koju finansira Vlada SAD "Freedom House".

Osim BiH, kao djelimično slobodne zemlje definisane su sve zemlje zapadnog Balkana, ali packe je dobila Slovenija, za koju je rečeno da tamošnja vlada podriva vladavinu prava i demokratske institucije, uključujući medije i pravosuđe. Jedina zemlja u EU koja je ocijenjena djelimično slobodnom je Mađarska, za koju je navedeno da tamošnja vladajuća partija premijera Viktora Orbana uvodi zakone i procedure koje otežavaju demokratski razvoj i slobodne institucije.

U Evropi su samo Rusija i Bjelorusija ocijene kao neslobodne zemlje, dok je još samo Ukrajina, pored zapadnog Balkana i Mađarske, ocijenjena djelimično slobodnom. I Turska je označena kao neslobodna zemlja, a najviše neslobodnih zemalja je u Aziji i Africi.

Što se tiče BiH, kao dva najveća izazova su navedeni politika Republike Srpske, odnosno, kako su naveli, pozivi na secesionizam, te propast izborne reforme, uprkos naporima Vlade SAD, za koju su rekli da je vodila ove razgovore.

Autori izvještaja imaju izrazito negativno mišljenje ne samo o SNSD-u, već i o SDA i HDZ-u, koje su nazvali nacionalističkim strankama.

"Politički život je okarakterisan pat-pozicijom koju kreiraju nacionalistički lideri bošnjačkih, srpskih i hrvatskih zajednica. Političko učešće građana iz drugih zajednica je veoma ograničeno. Korupcija je i dalje ozbiljan problem u vlasti i u drugim dijelovima društva", navedeno je u izvještaju o BiH. 

Naveli su da je na proteklim izborima bilo mnogo neregularnosti i problema kad je u pitanju integritet procesa, te da su pobjedu odnijele nacionalne stranke.

"Željko Komšić, koji predstavlja lijevi centar, odlučno je porazio kandidata HDZ-a za člana Predsjedništva. Međunarodni posmatrači su izrazili zabrinutost u vezi s integritetom izbora, uključujući i velik broj koji je poništila Centralna izborna komisija", naveli su.

Iako političkim diskursom dominiraju nacionalne stranke, u izvještaju navode pobjede opozicionih kandidata u Sarajevu, Banjaluci, Tomislavgradu i nekim drugim opštinama.

Naglašeno je da na BiH pretežan uticaj imaju i Srbija i Hrvatska, a navedeno je i da vlade Rusije i Turske takođe podržavaju određene političke opcije u BiH, ne naglašavajući o kome se radi. Istakli su da u BiH djeluje OHR, tijelo pod pokroviteljstvom UN, i podsjetili na političku krizu koja je nastala nakon što je nametnut zakon o negiranju genocida krajem jula prošle godine.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na političke slobode, naveli su žalbe Hrvata da nisu zastupljeni u državnim institucijama.

"Neki Hrvati smatraju da su njihova prava ugrožena zbog izbornih zakona zato što omogućuju nehrvatima da imaju izrazito važnu ulogu u izboru hrvatskog člana Predsjednštva i hrvatskih članova u Domu naroda. Međutim, kritičari nacionalističke HDZ-a argumentuju da je ta stranka izmanipulisala javnu debatu kako bi onemogućila građanske i liberalne reforme ustavnog sistema u zemlji", naglašeno je.

Zoran Krešić, novinar bh. izdanja "Večernjeg lista" iz Mostara, za "Nezavisne novine" kaže da u BiH ne postoje građanske ni liberalne stranke, već stranke koje biraju narodi, te da se radi o ustavnom uređenju koje je uspostavljeno uz posredovanje američke administracije.

"Bošnjačke stranke koje koriste činjenicu da je Bošnjaka 3,5 puta više su u čak tri navrata nametnule člana Predsjedništva BiH Hrvatima, a u dva navrata i vlade. Najvažniji razlog raspada Jugoslavije bile su ambicije Slobodana Miloševića da tada najbrojniji Srbi preglasavaju ostale narode. Na početku rata u Jugoslaviji na Zapadu su podržavali Miloševića. Danas pojedine organizacije poput "Freedom Housea" imaju identičan pogled na BiH i ne žele vidjeti da bošnjačka politika ima Miloševićeve ambicije potpune dominacije nad Hrvatima i Srbima", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije