BiH

Frontex: Pola migranata u EU došlo preko balkanske rute

Frontex: Pola migranata u EU došlo preko balkanske rute
Foto: Anadolija | Frontex: Pola migranata u EU došlo preko balkanske rute

VARŠAVA, BRISEL - Broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti skoro je udvostručen u odnosu na isti period lani, proizlazi iz najnovijih podataka Evropske granične službe Frontex.

Naime, na ovoj ruti je u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježen porast od 98 odsto u odnosu na početak prošle godine kada je, kako navode u Frontexu, zabilježeno 11.800 ilegalnih prelazaka granice prema EU.

Pri tome, kako navode, u ove brojeve nisu uključeni migranti iz Ukrajine, s obzirom na to da se ovi podaci vode u odvojenim statistikama.

"Na zapadnobalkanskoj ruti je u februaru registrovano 5.700 iregularnih migranata, a Sirijci i Avganistanci su dvije najveće nacionalnosti na ovoj ruti u prva dva mjeseca 2022. godine", rekli su u Frontexu za "Nezavisne novine".

Dodali su da nemaju ovlaštenja da iznesu podatke samo za BiH, s obzirom na to, kako su nam rekli, da je to nadležnost vlasti u BiH.

O ilegalnim migracijama nedavno je razgovarano u Budvi, a, prema informacijama koje je Ministarstvo bezbjednosti BiH objavilo na svom sajtu, predstavnici BiH su upoznali delegate Međunarodne organizacije za migracije UN-a o situaciji u BiH. Međutim, u ovom ministarstvu nisu naveli podatke o broju migranata kojima oni raspolažu. Posljednji podaci koje smo od njih dobili su za februar, kada su istakli da u BiH trenutno boravi oko 2.000 migranata, i to iz Avganistana, Pakistana, Irana, Bangladeša i Iraka. Kako su nam tada rekli, BiH planira ove godine vraćati veći broj migranata, a novac za njihovo deportovanje će biti obezbijeđen iz evropskih fondova.

U Evropskoj komisiji kažu da je EU početkom ove godine donijela nekoliko važnih mjera kako bi se smanjila ilegalna migracija prema evropskim granicama. Kako ističu, mjere idu za ciljem da se bolje koordinišu mjere koje se donose unutar zemalja članica, ali uz poštovanje temeljnih prava migranata.

Te mjere, kako naglašavaju, podrazumijevaju jačanje Frontexa i proširenje njegovog mandata, jačanje nadzora u sprovođenju obaveza iz Šengenskog sporazuma unutar zemalja članica, te bolje uvezivanje graničnih službi s Evropskim sistemom za nadzor granice.

Inače, kako je navedeno u podacima Frontexa, na nivou EU u prva dva mjeseca zabilježen je porast broja ilegalnih migracija od 61 odsto, s više od 27.000 zabilježenih ilegalnih prelazaka granice. Ovi podaci pokazuju da se gotovo polovina ilegalnih migranata prema EU kretala preko zapadnobalkanske rute. U EU je u februaru ušlo 11.850 ilegalnih migranata, a i u martu polovina ih je došla preko zapadnobalkanske rute.

Prema podacima Frontexa, a prema apsolutnim iznosima, nakon zapadnobalkanske rute najviše je migranata u EU ušlo preko zapadnoafričke rute, i to preko Kanarskih ostrva, a do marta ih je registrovano oko 5.400.

U februaru, koji inače nije aktivan mjesec zbog zimskih uslova, ove godine je broj ilegalnih migranata uosmorostručen i iznosi oko 2.300. Na ovoj ruti više od polovine su Marokanci, a nakon njih dvije najbrojnije grupe su državljani Gvineje i Senegala.

Do smanjenja broja ilegalnih prelazaka je, prema podacima Frontexa, došlo samo na centralnoj mediteranskoj ruti, gdje je taj broj smanjen za 12 odsto. Na ovoj ruti je, kako je istaknuto, u prva dva mjeseca zabilježeno 4.500, a u februaru 1.500 ilegalnih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije