BiH

Funkcioneri nesmetano mogu da zapošljavaju srodnike

Funkcioneri nesmetano mogu  da zapošljavaju srodnike
Funkcioneri nesmetano mogu da zapošljavaju srodnike

SARAJEVO - Predstavnici nove vlasti u Federaciji BiH, čije formiranje tek slijedi, nesmetano na javne funkcije mogu imenovati svoje supružnike, djecu ili roditelje jer nema institucije koja će utvrđivati i sankcionisati postojanje sukoba interesa imenovanih i izabranih zvaničnika i savjetnika.

Na ovu opasnost upozoravaju poslanici aktuelnog saziva Parlamenta FBiH i neki bivši članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK), kojoj je izmjenom državnog zakona lani oduzeta nadležnost za provođenje Zakona o sukobu interesa i na nivou BiH i na nivou FBiH. Umjesto CIK-a, posao utvrđivanja postojanja sukoba interesa u bh. institucijama povjeren je parlamentarnoj komisiji na nivou BiH, dok FBiH još svoj zakon nije uskladila s državnim i nema institucije koja bi za imenovane i izabrane funkcionere i njihove savjetnike provjeravala da li su na nespojivim pozicijama i u sukobu interesa.

"Novu vlast u FBiH ništa ne može spriječiti da funkcioner za svog savjetnika ili direktora javne firme imenuje oca, brata ili supruga. Iako to po Zakonu o sukobu interesa FBiH nije dozvoljeno, takvu praksu nema ko sankcionirati jer nema tijela koje bi provodilo zakon", rekao je Vedran Hadžović, bivši član CIK BiH.

On smatra da novi saziv Parlamenta FBiH, čije konstituisanje predstoji na osnovu rezultata opštih izbora održanih 12. oktobra, može brzo uskladiti federalni sa državnim zakonom o sukobu interesa.

"Mogu ako za to postoji politička volja. No, kako je izmjenom obesmišljen i državni zakon o sukobu interesa, mislim da vlasti odgovara ovakvo stanje i da su namjerno obesmislili institut sprečavanja sukoba interesa", naglasio je Hadžović.

Gotovo godinu nakon što je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, Vlada FBiH je tek prošlog mjeseca utvrdila izmjene federalnog zakona radi njegovog usklađivanja sa državnim. Ove izmjene aktuelni saziv Parlamenta FBiH ne može usvojiti.

"Vladi FBiH, odnosno SDP-u i SDA, trebalo je skoro godina da u Parlament dostave Nacrt izmjena Zakona o sukobu interesa FBiH, koji je polupismen i nedorečen iako ima samo tri-četiri člana", rekao je Nasir Beganović (SBB), predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Beganović tvrdi da je još vladajućim strankama, prije svega SDP-u, odgovarala pravna praznina, odnosno nepostojanje mehanizma za sprečavanje sukoba interesa kod savjetnika, imenovanih funkcionera i poslanika.

"Ko god činio novu vlast, na funkcije može imenovati ljude u sukobu interesa i niko po službenoj dužnosti ne može reagovati zbog toga", upozorio je Beganović, dodavši da u najboljem slučaju FBiH svoj novi zakon o sukobu interesa može usvojiti tek u ljeto iduće godine i da će ga tek tada imati ko provoditi.

Irfan Ajanović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kaže da je vladajuća koalicija na nivou BiH, koja je izmijenila državni zakon, odgovorna što sada FBiH nema mehanizam da spriječi da u javne institucije budu postavljeni ljudi koji su u sukobu interesa.

"A takvi će nam se slučajevi sigurno desiti. Bude li političke volje, Parlament poslije konstituisanja svojim zaključcima može brzo reagovati od slučaja do slučaja", izjavio je Ajanović ocijenivši da je FBiH, pošto svoj zakon nije uskladila, sve vrijeme mogla primjenjivati Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije