BiH

Pratite nas na Google news

Galić: Obezbjeđivanje granice od 1.600 kilometara poput "Sizifovog posla"

Galić: Obezbjeđivanje granice od 1.600 kilometara poput "Sizifovog posla"
Foto: Arhiva | Galić: BiH ne može da se izbori sa prilivom migranata
Agencije

SARAJEVO - Šef granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, upozorio je da pripadnici te službe ne mogu da se izbore sa "prilivom migranata duž istočne granice zemlje sa Srbijom" i da situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost, kako navodi AP, politički krhke nacije.

Galić je za američku agenciju rekao da je obezbjeđivanje čitave granice od 1.600 kilometara, duž poznate migracione rutu u Evropu, poput "Sizifovog posla".

Agencija objašnjava da je to referenca na grčkog mitskog heroja koji je osuđen da večno gura kamen uzbrdo samo da bi se kamen svaki put kada stigne do vrha otkotrljao dole.

"U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju", rekao je Galić, napominjući i da njegova služba nema dovoljno ljudstva.

Opisujući obim problema, Galić je naveo da "ponekad nalaze žene koje su u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnu djecu i da daju sve od sebe da se moralno odnose prema njima, poštujući sve međunarodne konvencije (o ljudskim pravima)".

Od početka godine, u BiH je stiglo više od 13.000 migranata, prema statistikama Savjeta ministara BiH. BiH nije u mogućnosti da im obezijbedi odgovarajući smještaj i mnogi su bez pristupa toplim obrocima, tuševima ili odgovarajućoj medicinskoj njezi, na sve veću zabrinutost lokalnih zajednica, prenosi agencija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije