BiH

Galić i Kulić na terenu sa službenicima koji nadziru istočnu granicu BiH

Galić i Kulić na terenu sa službenicima koji nadziru istočnu granicu BiH
Foto: Granična policija BiH | Galić i Kulić na terenu sa službenicima koji nadziru istočnu granicu BiH

SARAJEVO - Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić posjetili su protekle noći jedinice granične policije na istoku i sjeveroistoku BiH koje su, kada je riječ o ulazu u BiH, najviše izložene ilegalnim prelascima granice.

Galić se na terenu u graničnom pojasu još jednom uvjerio u probleme s kojima se službenici GPBiH suočavaju svakodnevno.

"Uslovi u kojima rade službenici GPBiH provodeći pojačane mjere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su mogu slobodno reći sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prelaza. Određen broj naših službenika iz organizacijskih jedinica koje su manje opterećene je preraspoređen na istočni i sjeveroistočni dio granice, i imamo ispomoć od 104 pripadnika MUP-a RS i 24 Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali to sigurno nije dovoljno za svakodnevne izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore", rekao je Galić.

On je ponovo istakao da je Granična policija malobrojna za, kako je rekao, ovako složeno stanje na granici, što predstavlja veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažovani.

"Nedostaje nam  407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadaća, za dvadesetčetverosatno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 posto od službenika koji trenutno rade u GPBiH može obavljati nadzor graničnog pojasa jer ih je 85 posto angažovano na prelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi", rekao je Galić.

Kazao je da su službenici sve nezadovoljniji, kako zbog uslova tako i zbog plata i doprinosa,  zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju Graničnu policiju BiH.

Dodao je da, bez obzira na sve probleme, policajci pružaju maksimum što je argumentovao podatkom da je samo tokom vikenda (od 27. do 29. septembra) na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je riječ o broju službenika dodao je da se finalizuje konkursna procedura za prijem X klase sa 100 kadeta GPBiH koji će uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru, te da očekuje odluku Savjeta ministara BiH o prijemu nove XI klase sa 150 službenika u činu "policajac" i deset u činu "mlađi inspektor".

Galić i Kulić su sa službenicima uz zelenu obišli i plavu granicu, rijeke Savu i Drinu,  koje zbog magistralnih puteva i s jedne i s druge strane imaju veliki broj potencijalnih tačaka ilegalnog prelaska granice.

Razgovarali su i o kvalitetu i korištenju postojeće i specijalističkoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka, krijumčarenju ljudi kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala, kao i drugim oblastima njihovog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije