BiH

Gdje Hrvati u BiH mogu glasati za članove Evropskog parlamenta

Gdje Hrvati u BiH mogu glasati za članove Evropskog parlamenta
Foto: Ilustracija | Gdje Hrvati u BiH mogu glasati za članove Evropskog parlamenta

SARAJEVO – Izbori za članove Evropskog parlamenta iz Hrvatske održaće se u nedjelju 26. maja, a Hrvato koji žive u BiH moći će glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH.

Izbori će se održati 41. biračkom mjestu širom BiH.

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu – osam biračkih mjesta  na adresi:  Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39, Sarajevo
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru – 15 biračkih mjesta  na adresama: OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomisl ava  9,  Mostar i Gimnazija Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjaluci – dva biračka mjesta na adresi: Milana Kranovića 1, Banjaluka ,
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli – dva biračka mjesta na adresi: Kazan Mahala 1, Tuzla
  • Konzulat Republike Hrvatske u Livnu – četiri biračka mjesta na adresi: Osnovna  škola  "Ivan  Goran Kovačić" , Župana  Želimira  25, Livn o
  • Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu – deset biračkih mjesta na adresi: Osnovna  škola  "Vitez",  Vitez, Ulica Josipa Kuravije br. 2.

Svoje glasačko pravo mogu ostvariti hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj a koji su u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasanje u inostranstvu, i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj (potvrda iz Hrvatske).

Glasati mogu hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji su se aktivno registrovali za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju e-osobnu iskaznicu Hrvatske s prebivalištem u Bosni i Hercegovini koji su po službenoj dužnosti aktivno registrovani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrovali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u BiH, mogu  na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije