BiH

Genjac: SDA očekuje pobjedu Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH

Genjac: SDA očekuje pobjedu Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH
Foto: Screenshot/YouTube/Fena | Genjac: SDA očekuje pobjedu Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH

SARAJEVO - Generalni sekretar SDA Halid Genjac danas je u ime SDA predao prijavu za izbore zakazane za 2. oktobar i istakao da očekuju pobjedu lidera stranke Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH.

Odgovarajući na pitanje koliko će zajednički kandidat opozicije biti ozbiljan takmac Izetbegoviću za člana Predsjedništva BiH, Genjac je rekao da se jedan broj stranaka okupio oko jednog kandidata i da je to broj koji ne odlučuje na izborima, već da odlučuju birači sa biračkim pravom.

"Vjerujemo da će taj broj biti veći u korist Izetbegovića", rekao je Genjac.

Zbog toga što još nisu obezbijeđena sredstva za sprovođenje izbora, Genjac je istakao da se Centralna izborna komisija (CIK) BiH trenutno nalazi u dramatičnom vremenskom škripcu i da je trenutno pod znakom pitanja održavanje izbora u terminu koji je predviđen.

On je rekao kako su "sve mogućnosti domaćih institucija, zahtjevi, apeli u Parlamentarnoj skupštini BiH, inicijative na Savjetu ministara, prijedlozi CIK-a opstruisani i da je spriječeno da se omogući finansiranje izbora iz budžeta institucija BiH".

Genjac kaže da su opstrukciju direktno vršili ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i kadrovi HDZ-a u Savjetu ministara.

On je dodao da su "sve mogućnosti iscrpljene", da su u "ultimativnoj situaciji", te da "visoki predstavnik u BiH ima narednih nekoliko dana na raspolaganju da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu demokratsku volju".

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan politički subjekt u svijetu čiji stranački i lični interesi mogu biti iznad održavanja izbora kao instituta demokratskog sistema.

"Vjerujem da će ovu opstrukciju prepoznati i pravosudne institucije i reagovati na odgovarajući način", dodao je Genjac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije