BiH

Geta: EU nije lijek za probleme Balkana

Geta: EU nije lijek za probleme Balkana
Foto: N.N. | Geta: EU nije lijek za probleme Balkana

PARIZ - Emanuel Makron, francuski predsjednik, mogao bi dati zeleno svjetlo za početak pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u martu ako ostale zemlje članice prihvate francuski prijedlog za reformu pretpristupnog procesa, rekao je Bernar Geta, član Evropskog parlamenta iz Makronove stranke, u emisiji posvećenoj našem regionu na francuskoj televiziji France 24.

On je u ovoj emisiji rekao da su u posebnim problemima Albanija i BiH, podsjetivši na izjavu Makrona o tome da je BiH tempirana bomba koja otkucava zbog problema s islamizmom i vladavinom prava.

"Makronove izjave su savršeno tačne. Mislim da je BiH blago rečeno sve osim stabilna zemlja. Što se tiče Albanije, ne bih želio biti grub ili nepristojan, ali situacija što se tiče zakona i reda u Albaniji nije nimalo dobra, ako ćemo biti pristojni", rekao je on.

Naglasio je da je svjestan važnosti zapadnog Balkana za EU, ali da EU nije lijek za probleme zapadnog Balkana, te je panel podsjetio da su građani zemalja EU skeptični prema nastavku proširenja.

"Makron nije ni naivan ni glup niti ignorantan kad se radi o Balkanu, ali isto tako nije ni kad je u pitanju situacija unutar Evrope. Pogledajmo šta kažu naši građani. Ako ne želimo da uništimo našu EU, onda moramo sprovesti sami reforme, ne samo o pristupnom procesu, nego i druge krupne reforme", rekao je.

Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta u grupi Zelenih iz Holandije, rekla je da je od Makrona očekivala više hrabrosti unutar Evropskog savjeta kad je u pitanju manjak vladavine prava u pojedinim zemljama članicama, umjesto što je tu hrabrost pokazao na zemljama zapadnog Balkana.

"Dobro se sjećam kad se Makron obratio Sjevernoj Makedoniji prije referenduma i rekao im: 'Molim vas razmislite dobro kako ćete glasati na referendumu i razmislite šta EU može uraditi za vas'. On im je implicitno obećao da ako promijene ime, EU će biti tu da da tu mogućnost da nastave proces pristupanja. Ovo što se desilo je strašan udarac regionu i posebno tim zemljama jer su bila velika očekivanja. Obje zemlje su ispunile obećanja što je Evropska komisija potvrdila, a onda mi nismo ispunili naš dio obećanja", rekla je ona.

Andreas Šider, evropski poslanik iz SDP Austrije, rekao je da je Makron veliko razočaranje.

"Ja sam mislio da je on veliki evropski lider, a on je pokazao da igra svoju igru iz unutrašnjih razloga. Zaev i Rama su preduzeli velike reforme, a Makron bi trebalo da zna kako je teško dobiti podršku naroda za teške reforme", rekao je Šider i istakao da se problemi koji u zemljama zapadnog Balkana postoje jedino mogu riješiti otvaranjem pretpristupnih pregovora.

"Slažem se da je BiH veoma komplikovana zemlja, ali lekcija koju bi njima trebalo da damo je da ako sami riješe svoje probleme - dobrodošli su da počnu pregovore o članstvu. A to smo obećali Sjevernoj Makedoniji, a nismo ispunili", rekao je Šider.

Esad Mavrić iz Kancelarije Savjeta Evrope u BiH smatra da je moguće promijeniti percepciju koju pojedini zvaničnici Evrope imaju prema BiH, te je ukazao na primjer grupe mladih ljudi, članova Škole za političke studije Savjeta Evrope iz svih bh. stranaka iz oba entiteta, koji su nakon Makronove izjave o BiH u Strazburu na zasjedanju Svjetskog foruma za demokratiju izrazili spontani protest i pozvali Makrona da dođe u BiH.

"Oni su po povratku u BiH Makronu poslali pismo, a dobili su i odgovor u kojem je on izrazio nadu da će ukoliko bude prilike posjetiti BiH. Koliko imam informacije, i Predsjedništvo BiH je raspravljalo o upućivanju poziva Makronu", rekao je Mavrić za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije