BiH

"Glamoč i Bosansko Grahovo zapostavljeni jer su većinski srpske opštine"

"Glamoč i Bosansko Grahovo zapostavljeni jer su većinski srpske opštine"
"Glamoč i Bosansko Grahovo zapostavljeni jer su većinski srpske opštine"

GLAMOČ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da su Glamoč i Bosansko Grahovo zapostavljene i zbog toga što su većinski i povratnički srpske opštine, te obećao da će učiniti sve što može da bude poboljšano stanje svih stanovnika ovog kraja.

Ivanić i šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur posjetili su Glamoč i Bosansko Grahovo, gdje su obećali da će učiniti sve da pomognu ove dvije lokalne zajednice, između ostalog i lobirajući kod investitora za otvaranje novih radnih mjesta. 

Dvojica zvaničnika saglasni su da su Glamoč i Bosansko Grahovo među najzapostavljenijim opštinama u BiH. 

Ivanić je rekao da, kada se sagleda ukupno stanje u Glamoču i Bosanskom Grahovu, niko ne može da ga ubijedi da ove opštine nisu zapostavljene i zbog toga što su većinski i povratnički srpske. 

"Ipak, ovdje svi imaju probleme i ja ću učiniti sa svoje strane ono što mogu da popravimo stanje u interesu svih Glamočana", izjavio je Ivanić novinarima. 

Kao dobar primjer tokom posjete istaknuto je poslovanje Farme "Šišović" iz Glamoča koja zapošljava 200 ljudi. 

Ivanić i Mur posjetili su Osnovnu školu i Dom zdravlja u Glamoču, a načelnik opštine Radovan Marković upoznao ih je sa situacijom u ovoj opštini. 

"Glamoč je zaista zapostavljena opština. Dom zdravlja je u jadnom stanju kada je riječ o zgradi i opremljenosti, ali medicinskom osoblju svaka čast. Njih desetak brinu o nekoliko hiljada Glamočana, koliko mogu. Oni su heroji", rekao je Ivanić. 

Mur je naglasio da mu je drago što se ponovo nalazi u Glamoču, u čiju je osnovnu školu međunarodna zajednica mnogo investirala. 

"Glamoč i Bosansko Grahovo zaslužuju veću pažnju kantonalnih i međunarodnih institucija, kao i institucija BiH", naveo je Mur. 

Marković kaže da ne očekuje veće promjene u Glamoču ni nakon posjete Ivanića i Mura. 

"OEBS je samo posmatračka misija. Predsjedništvo BiH je `niko ni s kim`, a mi u Glamoču još korisnicima budžeta dugujemo šest plata iz prošle godine. Račun nam je konačno deblokiran, ali kakva korist od toga kada sredstva ne pristižu kao nekim drugim opštinama", rekao je Marković i naveo da iz Glamoča sve više stanovnika iseljava. 

Ivanić i Mur posjetili su kasno popodne Bosansko Grahovo, gdje su se sastali sa načelnikom Duškom Radunom i, između ostalog, obišli osnovnu školu, prenose federalni mediji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije