BiH

Glasanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj na 45 birališta u BiH

Glasanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj na 45 birališta u BiH
Foto: Ilustracija | Glasanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj na 45 birališta u BiH

SARAJEVO - U BiH će u nedjelju, 5. jula, na 45 biračkih mjesta biti omogućeno glasanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, saopšteno je iz hrvatske Ambasade u Sarajevu.

U saopštenju se precizira da će u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu biti otvoreno šest biračkih mjesta, u Generalnom konzulatu u Mostaru 20, u Generalnom konzulatu u Banjaluci dva, Generalnom konzulatu u Tuzli tri, Konzulatu u Livnu četiri i Konzulatu u Vitezu 10 biračkih mjesta.

Biračko pravo mogu ostvariti državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH, a nemaju u Hrvatskoj i koji su do 24. juna u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju.

Svoje glasačko pravo na osnovu potvrde, koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH, mogu ostvariti i hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i koji se nisu aktivno registrovali.

Biračko pravo mogu ostvariti hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji su u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili prethodnu registraciju za glasanje u inostranstvu i državljani koji imaju izdatu potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani, nosioci hrvatskih e-ličnih karti sa prebivalištem u BiH aktivno su registrovani po službenoj dužnosti i mogu glasati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko-konzularnog predstavništva Hrvatske na konzularnom području prema adresi prebivališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije