BiH

Glasovi političara iz FBiH prst u oko Srbima

Glasovi političara iz FBiH prst u oko Srbima
Foto: Ilustracija/Arhiva | Glasovi političara iz FBiH prst u oko Srbima

STRAZBUR, SARAJEVO - To što su Sabina Ćudić (NS) i Saša Magazinović (SDP) podržali ulazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope nije iznenađujuće i predstavlja nastavak politike iz FBiH, odnosno guranje prsta u oko srpskom narodu, smatraju u Srpskoj.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je u Strazburu preporuku da Priština postane član Savjeta Evrope, za šta je glasao 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 je uzdržano.

Iz BiH su tokom glasanja bili Branislav Borenović (PDP) i Snježana Novaković Bursać (SNSD), koji su glasali protiv prijema, te Ćudić i Magazinović koji su podržali ulazak samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope.

Politički analitičar Drago Vuković smatra da čitava politika Sarajeva počiva na guranju prsta u oko srpskom narodu.

"To je politika kontriranja, politika negacije Republike Srpske. Ja mislim da su time što su podržali ulazak Kosova u Savjet Evrope zapravo napravili korak protiv svoje države. Podržali su ulazak jedne takve tvorevine, koju BiH nije priznala, u Savjet Evrope", ističe Vuković u izjavi za "Nezavisne novine".

Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać izjavila je da su preporukom za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope prekršene norme i Statut ovog savjeta koji propisuje da član ove organizacije može postati samo država, a samoproglašeno Kosovo ne zadovoljava kriterijume nezavisnosti.

"Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Savjeta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije", rekla je ona.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović rekao je u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope tokom zasjedanja o prijemu samoproglašenog Kosova da je to svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, sramota i paradoks.

Borenović je naveo kako ekspresno hoće za samo godinu dana da omoguće članstvo teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije.

On je podsjetio da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

"Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa o pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština", naglasio je Borenović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su, glasanjem za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, predstavnici delegacije BiH koji dolaze iz redova "trojke" javno poručili Republici Srpskoj da se nemaju zašto protiviti svim aktivnostima koje preduzima Srpska.

"Dobro smo razumjeli tu poruku. Uvjeren sam da će po ovom pitanju cijela Republika Srpska biti jedinstvena", naveo je Dodik.

Očekivano, vijest iz Strazbura jedva je dočekala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Odmah je počela da likuje.

"Zadovoljstvo je danas bilo biti na pravoj strani i upravo u Prištini dočekati ovaj historijski momenat za Republiku Kosovo", navela je Karićeva u utorak na društvenoj mreži X.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije