BiH

Pratite nas na Google news

Godišnjica zločina nad 124 logoraša

Godišnjica zločina nad 124 logoraša
Foto: N.N. | Godišnjica zločina nad 124 logoraša
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Na lokalitetu prirodne jame Hrastova glavica, u blizini sela Podvidača, desetak kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad 124 logoraša koji su bili zatočenici logora Omarska i Keraterm u Prijedoru.

Organizatori ovoga događaja bila su udruženja koja  okupljaju preživjele logoraše iz Sanskog Mosta i Prijedora, a prisustvovali su mu članovi porodica ubijenih žrtava, predstavnici društveno političkog života, nevladinih organizacija i udruženja te drugi građani. Istaknuto je kako se radi o jednom od najstrašnijiih zločina koji su počinjeni tokom proteklog rata kada su žrtve odvedene iz pomenutih logora u pravcu Sanskog Mosta, kako bi navodno bili razmijenjeni, a po povratku su dovedeni na mjesto zločina. Potom su strijeljani po trojica u grupi, a njihova tijela su bačena u prirodnu jamu duboku 20 metara.

Strijeljanje je uspio preživjeti jedino Ibrahim Ferhatović, koji se ranjen uspio izvući iz jame i kasnije je svjedočio o ovom zločinu.

Ovom prilikom istaknuto je nezadovoljstvo time što zločin na Hrastovoj glavici nije doživio pravosudni epilog obzirom da svi naredbodavci i egzekutori nisu kažnjeni. Posmrtni ostaci ubijenih logoraša, kao i dva skeleta žrtava iz Drugog svjetskog rata pronađeni su tokom ekshumacije, a sve žrtve su kasnije identifikovane i ukopane pod svojim imenom i prezimenom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije