BiH

Golić: Energetska efikasnost jedno od strateških opredjeljenja

Golić: Energetska efikasnost jedno od strateških opredjeljenja
Foto: N.N. | Golić: Energetska efikasnost jedno od strateških opredjeljenja

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je energetska efikasnost jedno od strateških opredjeljenja Vlade Srpske.

"Ministarstvo je već sprovelo jedan pilot-projekat, odnosno mjere energetske efikasnosti u 40 objekata i sa zadovoljstvom ističem ono što sam već nagovještavala - kao Ministarstvo smo uspjeli da za Srpsku i FBiH od Zelenog klimatskog fonda obezbijedimo oko 17,3 miliona dolara", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci, gdje je otvorila 4. Simpozijum "Energetska efikasnost - ENEF".

Golićeva je naglasila i da je od NJemačke banke obezbijeđeno još 10 miliona evra grant sredstava, bez bilo kakvih obaveza, koja će biti operativna nakon što budu ratifikovana u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona smatra da je "ENEF" veoma važan skup jer se na njemu spajaju institucije i akademska zajednica, što je svojevrstan ključ uspjeha.

Golićeva je istakla da se važnost skupa ogleda i u tome što će akademska zajednica i institucije iz Srpske i regiona, nakon njegovog završetak, institucijama Srpske koje se bave ovom problematikom dostaviti svoja viđenja, nova znanja, smjernice i iskustva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što učestvuje u radu ovog naučno-stručnog simpozijuma, koji je već postao tradicionalan, s obzirom da se resorno ministarstvo tom problematikom bavi posljednjih nekoliko godina.

"Sprovodimo i ispunjavamo obaveze prema energetskoj zajednici i po ugovoru koji je BiH potpisala još 2005. godine. Svakako, sprovodimo i direktive koje smo transponovali u naše zakonodavstvo", istakla je Golićeva.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je da je ovaj dvodnevni skup značajan za kompletnu društvenu zajednicu u Srpskoj i BiH, budući da je osnovna tema energetska efikasnost.

Blanuša je naveo da ovo nije tipičan simpozijum jer, osim akademske zajednice, prisustvuju i predstavnici industrije, ministarstava, republičkih institucija koje se bave ovom problematikom, te predstavnici lokalnih zajednica i mnogi drugi.

Prema njegovim riječima, skup ima i podršku međunarodnih organizacija kao što su UNDP i GIZ.

Simpozijum "Energetska efikasnost - ENEF" je naučno-stručni skup multidisciplinarnog karaktera koji organizuju Elektrotehnički, Mašinski i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci, a suorganizator je Savez energetičara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije