BiH

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca
Foto: Tužilaštvo BiH | Gordana Tadić razriješena dužnosti glavnog tužioca

SARAJEVO - Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH razriješena je danas sa te dužnosti, odluka je prvostepene disciplinske komisije VSTS-a.

Ova informacija potvrđena nam je nezvanično u samom Visokom sudskom i tužilačkom savjetu iz kojeg se uskoro očekuje i saopštenje za javnost. 

Tadićeva, je prema nezvaničnim informacijama dužnosti glavnog tužioca razriješena jer je počinila nekoliko disciplinskih prekršaja koji se između ostalog odnose na dodjele krivičnih predmeta, ali i bezbjednosne provjere. 

Do pravosnažnosti presude, Tadićeva će ipak ostati na mjestu glavnog tužioca jer na ovu odluku ima pravo žalbe. 

"Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužioce. Time se propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, a Tadićeva je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 8. nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti i tačka 17. propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta i Zakona o VSTS BiH", stoji u  odluci Prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Tuženoj se, kako navode iz VSTS, za navedene disciplinske prekršaje, izriče disciplinska mjera: premještanje sa mjesta glavnog tužilaštva Tužilaštva BiH na mjesto tužioca Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije