BiH

Govedarica otvara put Šaroviću da preuzme SDS

Govedarica otvara put Šaroviću da preuzme SDS
Foto: Srna | Govedarica otvara put Šaroviću da preuzme SDS

BANJALUKA - Vukota Govedarica neće se ponovo kandidovati za predsjednika SDS-a, a kandidature se odrekao u korist Mirka Šarovića, jednog od kandidata i ministra ekonomskih odnosa i regionalne saradnje BiH.

Govedarica je u petak u Istočnom Sarajevu rekao da se nada da će ova odluka dovesti do stranačkog jedinstva i ojačati stranku. Dodao je da je pokušao nagovoriti sve preostale kandidate da se dogovore o jednom kandidatu, ali da u tome nije uspio, te da je nakon toga zaključio da je Šarović najbolji kandidat.

"Smatram da je Šarović ličnost čiji politički integritet prevazilazi okvire SDS-a. Nemam kreativnost da ćutim, da kritikujem aktuelnu vlast u sebi, i da ne smijem da se zamjerim vođi režima u RS", rekao je Govedarica.

Šarović je rekao da treba napraviti unutrašnju konsolidaciju SDS-a i da stranka mora da izgradi prepoznatljivu politiku.

"Nadam se da ćemo imati demokratske izbore u stranci. Svi mi, sva četiri kandidata, vjerujemo da ćemo iznjedriti najbolju politiku kako bi SDS i dalje bio jedan od ključnih predvodnika promjena nabolje u RS i BiH", rekao je Šarović.

Upitan da li će SDS ući u koaliciju sa SNSD-om, on je rekao da vjeruje da u ovom trenutku nema uslova za takvo nešto, ali da to ne znači da s njima ne treba razgovarati.

Po svemu sudeći, reorganizacija načina rukovođenja najjačom opozicionom strankom u RS osmišljena je na način da kandidatima koji bi se povukli iz igre za Govedaričinog nasljednika dobiju funkcije kojima bi mogli ostvariti uticaj u stranci. Primjera radi, otvorila bi se funkcija zamjenika predsjednika stranke, koji bi rukovodio izvršnim odborom, takođe novim stranačkim organom. Ukoliko bi se Milan Miličević povukao, po svemu sudeći on bi mogao preuzeti ovu funkciju, a u slučaju poraza i pobjede Šarovića, ta funkcija bi prešla u ruke Govedarice. Napominjemo i da je u igri još i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Govedaričina odluka bi mogla biti jezičak na vagi koja bi članstvo mogla usmjeriti u Šarovićevu korist u odnosu na Milana Miličevića, harizmatičnog načelnika Teslića, koji je nedavno preživio referendum o njegovom opozivu.

Darko Momić, banjalučki novinar i poznavalac prilika u SDS-u, kaže da kako god završi izbor u nedjelju, postoji opasnost od daljeg rastakanja stranke.

"Bojim se da se u nedjelju neće birati predsjednik stranke, nego stečajni upravnik jer je SDS trenutno u stanju koje je mnogo bliže stečaju, nego pobjedi na bilo kakvim izborima", rekao je Momić. On ocjenjuje da u SDS-u i oko SDS-a postoje različite priče i ocjene o različitim kandidatima i njihovoj navodnoj spremnosti da uđu u koaliciju sa SNSD-om, ali bez pružanja bilo kakvih dokaza.

"Pojedini ugledni i visokorangirani funkcioneri koji žele stranci dobro se sve više povlače u sebe i pokušavaju uraditi nešto za svoju lokalnu sredinu. Sve se manje bave strankom ili očekuju od stranke da učini nešto za stanovništvo", kaže Momić.

On ocjenjuje da bi, ukoliko se Miličević ne povuče, to iz taktičkih razloga mogao da uradi Šarović uz očekivanje da Miličević neće dobiti natpolovičnu podršku.

"U tom scenariju vjerovatno ne bi ni bilo drugog kruga izbora u kojem je dovoljna natpolovična većina od broja prisutnih i Govedarica bi ostao predsjednik do daljeg. Tako bi Miličević izgubio kredibilitet, ali bi sa druge strane Govedarica i Šarović grubo izmanipulisali delegate", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije