BiH

Večernjakov pečat: Osobe godine "vatreni" iz BiH i Zlatko Dalić

Večernjakov pečat: Osobe godine "vatreni" iz BiH i Zlatko Dalić
Foto: Screenshot HRT | Večernjakov pečat: Osobe godine "vatreni" iz BiH i Zlatko Dalić

MOSTAR - U Mostaru se večeras održava 18. izdanje Večernjakovog pečata kojim će se odati priznanje najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini.

Program je počeo u 20 sati kada su ulicama Mostara prodefilirale Večernjakove mažoretkinje, koje čine djevojke iz Mostara, Širokog Brijega, Kiseljaka, Tomislavgrada i Gruda, te KUD “Sveti Ante” iz Mostara, a pratio ih je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Godinama je Večernjakov pečat društveni događaj broj jedan, a dan održavanja manifestacije onaj je kad se vidi kako je Bosna i Hercegovina, uz više razumijevanja jednih za druge, moguća kao normalna država sva tri naroda i njenih građana. Jednim od najdužih crvenih tepiha u Evropi proći će i pjevači koji će uveličati manifestaciju; najpopularniji pjevač s ovih prostora Zdravko Čolić, neprikosnoveni kralj dijaspore Mate Bulić, Ilma Karahmet, pobjednica na prošlogodišnjem Porinu Mia Dimšić i brojni drugi koji će sjediti u dvorani Hercega Stjepana Kosače u Mostaru ili učestvovati u programu.

Glavnom uredniku Večerenjeg lista Draženu Klariću uručena je posebna čestitka povodom 60. rođendana Večernjeg lista s više od hiljadu potpisa.

Mate Bulić proglasio je osobe godine. Tu titulu dobili su "vatreni" iz Bosne i Hercegovine i selektor Zlatko Dalić. Nagradu su tako dobili Zlatko Dalić iz Livna, Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Mateo Kovačić iz Kotor Varoši, Tin Jedvaj iz Mostara, Vedran Ćorluka iz Dervente, Ivan Rakitić iz Žepča, Mario Mandžukić iz Posavine i Luka Modrić iz Mostara.

Dobitnik Večernjakovog pečata za doprinos kulturi i umjetnosti je Zdravko Čolić.

U kategoriji Lobista za BiH Večernjakov pečat dobio je Piter Dafi, šef misije USAID-a u BiH.

U kategoriji Naše gore list Večernjakov pečat dobio je preduzetnik Ivica Nuić.

U kategoriji za sportistu godine Večernjakov pečat dobio je košarkaš Mirza Teletović, dok je Večernjakov pečat za posebne sportske uspjehe dobio Duško Bajević.

Večernjakov pečat posthumno je dodijeljen glumcu Ivi Gregureviću.

Priznanje za životno djelo dobio je pjevač Mate Bulić, koji slavi 40 godina karijere.

U kategoriji Javna uprava Večernjakov pečat osvojila je Irena Hadžiabdić.

U kategoriji Znanost Večernjakov pečat osvojili su Zoran Tomić, Rifat Škrijelj i Radoslav Gajanin.

U kategoriji Lokalni lider Večernjakov pečat dobili su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

U kategoriji Privrednik godine Večernjakov pečat dobila je Mladenka Grgić.

U kategoriji za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobile su sestra Blanka Jeličić i Šejla Mujić-Kevrić.

Ponos BiH u kategoriji Uspjeh godine dobili su Dane Vasić i Daut Tihić.

Dr. Nikica Gabrić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji Pothvat godine, a dobila ju je Adisa Tufo.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji 'Humanost'. Nagradu je osvojio Senaid Išerić.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je Adnanu Meviću, šest milijarditom stanovniku zemlje uručila kopiju Opšte povelje UN-a o ljudskim pravima.

"Dobrota, plemenitost i humanost temelj su svakog uspjeha i napretka. Večeras ističemo ljude koji nas upućuju na istinske ljudske vrijednosti i uče kako u zajedništvu možemo živjeti naše različitosti, to je ono za što se zalažem i u što čvrsto vjerujem. Kao hrvatska predsjednica činit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu, ali tražit ću bolje za sve, bolje u kojem nitko neće biti siromašniji da bi drugi bio bogatiji. Sve što želim Hrvatskoj želim i Bosni i Hercegovini", rekla je Grabar-Kitarović.

"BiH je izvor ljudi na koje se s pravom ponosimo", rekla je Kolinda u svom uvodnom govoru.

(vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije