BiH

Gradi se nova zgrada Doma zdravlja u Bihaću

Gradi se nova zgrada Doma zdravlja u Bihaću
Foto: N.N. | Gradi se nova zgrada Doma zdravlja u Bihaću

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je definitivnu odluku da se krene u izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću, potvrdio je Muris Halkić, resorni ministar zdravstva i socijalne politike.

"Poslije svih analiza, obavljenih ispitivanja i procjena stepena oštećenja objekta te stava rukovodstva ove zdravstvene ustanove i gradskih vlasti Bihaća, donijeli smo ovakvu odluku. Novi objekat trebalo bi da ima oko 5.000 metara kvadratnih korisne površine, a Vlada USK će djelimično finansirati izgradnju", istakao je Halkić.

Prema njegovim riječima, procjene su pokazale da bi rekonstrukcija sadašnje zgrade koštala oko šest, dok bi izgradnja potpuno novog objekta iznosila tek jedan milion maraka više.

"Naš stav je da je isplativije da se ide u izgradnju novog objekta i već smo zadužili rukovodstvo Doma zdravlja da krene u izradu idejnog i glavnog projekta te da se pokrenu sve pravno-administrativne procedure", kazao je Halkić.

Kada je riječ o finansijskoj konstrukciji, Vlada Federacije BiH osigurala je tri miliona maraka, dok bi ostatak trebalo da obezbijede kantonalne i gradske vlasti. Procjene govore da bi građevinski radovi mogli trajati dvije godine te da bi u najboljem slučaju mogli započeti na jesen.

"Već smo dobili obećanja gradskih vlasti da će nam osigurati sve potrebne dozvole za gradnju. U međuvremenu, ustanova funkcioniše u otežanim uslovima, snalazimo se kako znamo", kazao je Jusuf Arifagić, direktor Doma zdravlja u Bihaću. Dodao je kako trenutno koriste dio objekta koji je manje oštećen tokom zemljotresa, a pojedine odjele izmjestili su na više različitih raspoloživih lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Podsjetimo, snažan zemljotres koji je krajem protekle godine pogodio susjednu Hrvatsku uzrokovao je veliku štetu na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade Doma zdravlja u Bihaću te ih učinio neupotrebljivim. Ova ustanova zapošljava oko 200 radnika koji pružaju zdravstvene usluge za oko 60.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije