BiH

Građani BiH strahuju od viših cijena, nadaju se trajnom miru

Građani BiH strahuju od viših cijena, nadaju se trajnom miru
Foto: N.N. | Građani BiH strahuju od viših cijena, nadaju se trajnom miru

BANJALUKA, SARAJEVO - Garancija trajnog mira i političke stabilnosti glavni je razlog zbog kojeg bh. građani podržavaju ulazak BiH u EU, dok se oni koji nisu za evropski put najviše plaše većih troškova života i poreza.

Kako je potvrđeno iz Direkcije za evropske integracije BiH u najnovijoj anketi, na pitanje: "Da li podržavate ulazak BiH u EU", 76,6 odsto građana odgovorilo je "da", i to 86,5 odsto u FBiH, 58,9 odsto u RS, te 69 odsto u Brčko distriktu.

Zanimljivo je da je povećan broj građana koji su za evropski put BiH, jer ih se za tu opciju u 2018. opredijelilo 56,5 odsto, a godinu ranije njih 69 odsto.

Na pitanje: "Zašto podržavate ulazak BiH u EU", u najnovijoj anketi izdvojila su se tri odgovora, i to: garancija trajnog mira i političke stabilnosti (32,6 odsto), sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3 odsto), te poštivanje zakona i propisa (18,8 odsto).

Upitani zašto ne podržavaju ulazak BiH u EU, većina građana je odgovorila da strahuju od većih troškova života i poreza (47,6 odsto), povećanja birokratije (8,3%) te gubitka raznolikosti kultura (6,2%).

Anketirani građani pitani su i: "Zašto je EU zainteresovana za pristupanje BiH?" Odgovarali na to pitanje su: zbog mira i stabilnosti (25,5%), prirodnih resursa (24,5%) te širenja evropskog tržišta (17,3%).

Čak 47,1 odsto bh. građana smatra da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi, pokazuje ova anketa. 

Postavljeno je i pitanje: "Ima li evropski put alternativu?" Nije ih bilo mnogo neodlučnih - 43,6 odsto je reklo "da", a 42 odsto izabralo je opciju "ne".

Zanimljivi su i odgovori bh. građana kada su upitani: "Kakvo je vaše mišljenje o budućnosti EU?" Naime, 48,8 odsto ih smatra da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti s proširenjem, 16,3 odsto ih misli da EU kao integracija neće opstati, dok se 12,5 odsto izjasnilo da će EU doživjeti svojevrsnu blokovsku podjelu.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, istakao je da nema kompromisa kada je proces evropskih integracija u pitanju.

"Građani su najnovijom anketom rekli da žele u EU, njih 76 posto smatra da je to potrebno zbog političke i ekonomske stabilnosti", kazao je Dilberović.

Inače, ovom anketom građani su pitani i ko je najveći donator sredstava BiH, a 38,4 odsto ih je odgovorilo - EU, dok slijede Turska (23,7 odsto) te Japan, za koji se opredijelilo 6,6 odsto ispitanih. Na to pitanje odbio je odgovoriti ili nije znao odgovor svaki četvrti građanin BiH.

Protiv korupcije

Građani su u ovoj anketi odgovarali i na pitanje šta smatraju za najznačajnije reforme za unapređenje života, a većina, njih 46,8 odsto, reklo je da je to borba protiv korupcije.

Za reformu pravosuđa opredijelilo se 20,2 odsto građana, a za reformu socijalnog sistema njih 11,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije