BiH

Građani BiH sve češće žrtve CEO prevara

Građani BiH sve češće žrtve CEO prevara
Foto: N.N. | Građani BiH sve češće žrtve CEO prevara
N.N.

Federalna uprava policije zaprimila je više prijava građana i pravnih lica, koje se odnose na tzv. "CEO prevare" (Chief Executive Officer).

Naime, napadači koristeći kredencijale odgovornih osoba u poduzećima, e-mail porukom navode zaposlene u poduzećima na vršenje bankovne transakcije na napadačev bankovni račun u inostranstvu.

Navedene e-mail poruke sadrže kredencijale odgovorne osobe, više u hijerarhiji u preduzeću, a potom koristeći autoritet samog radnog mjesta, šalju e-mail poruku sa instrukcijama o plaćanju, navodeći uposlenika odgovornog za plaćanje da transakciju i izvrši, uz oznaku hitnosti.

U daljoj korespodenciji sa žrtvom, napadači u prilogu e-mail poruke šalju i ".pdf" file, sa instrukcijama za plaćanje, a koji može i sadržavati maliciozni kod sa svrhom preuzimanja kontrole nad žrtvinim informacionim sistemom.

Policijski službenici ove Uprave, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala skreću pažnju građanima, da ne nasjedaju na ovaj oblik prevare te da ukoliko i zaprime e-mail poruku od njima poznate osobe, u kojima ih ta "poznata" osoba moli da se hitno prebaci novac, obavezno posredstvom telefona ili na drugi način (osim e-mailom) kontaktiraju stvarnu osobu koji kredencijali se nalaze u formi pošiljalac e-mail poruke i provjere sa li je on poslao navedenu instrukciju za plaćanje.

(NN/indikator.ba)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 6

BoјаnBL

RS nije u stanju da se odupre najnizim prijetnjama. Kako bi bilo da se neko stvarno pozabavi ozbiljno sa nasim IT sektorom? Sve neki direktori security necega a ne mogu obicne prevare da zaustave :D

Banjalucki Papak

Novinar pitao izvjesnog Jovu iz sela Duge Gace kako se on zastitio protiv CEO prevare. A Jovo kaze, "Ma kakav CEO, nemam ja ni internet ni telefon, meni komsije pokradose ovce. Sto je Banjalucki Papak bogatiji, sto se vise kuci, to narod gladniji. I onda gdje ce nego kod komsije pa ukradu kokos, gusku, svinju, ovcu, sta stignu. Evo ja i moja zena strazarimo svaki dan po 12 sati u smjenama da sacuvamo ovog nase cemera. Nabavio sam kolac od 2 metra. Kad udarim lopova u glavu ni bog mu vise nece pomoci....

Карамбуле

Папак , више ти ни доктори не могу помоћи

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije