BiH

Građani i dalje ispred OHR-a, zahtijevaju obraćanje Kristijana Šmita

Građani i dalje ispred OHR-a, zahtijevaju obraćanje Kristijana Šmita
Foto: Nedžad Uglješa | Građani i dalje ispred OHR-a, zahtijevaju obraćanje Kristijana Šmita

SARAJEVO - Protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zbog mogućeg nametanja Izbornog zakona BiH i ustavnih promjena u Federaciji BiH od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg Republika Srpska ne priznaje najavljeno je da će biti nastavljeni i danas.

Manja grupa građana noć je provela ispred zgrade OHR-a nakon što je sinoć prema procjenama policije na okupljanju bilo oko 7.000 ljudi.

Na skup je u nedjelju pozvao Dervo Sejdić, a podršku je dobio od gotovo svih lidera stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Tako su se juče u poslijepodnevnim časovima građanima pridružili između ostalih Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije koji je stigao u pratnji supruge Sebije Izetbegović. Zatim Nermin Nikšić predsjednik SDP-a, Denis Bećirović, jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH na narednim izborima.

Došli su i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SBB Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zbog čijeg su obraćanja na skupu neki od političkih oponenata reagovali, a neki građani su ga pokušali spriječiti u namjeri da se obrati.

Okupljeni zahtijevaju da Šmit odustane od navodnih namjera da nametne izmjene Izbornog zakona i promjene Ustava, za koje okupljeni smatraju da su diskriminirajuće i nedemokratske (sporan cenzus od tri odsto za delegiranje u Dom naroda FBiH).

Nastavak protesta najavili su i za danas kada očekuju da im se Kristijan Šmit obrati. Juče su se mogli čuti i zahtjevi dijela okupljenih da Šmit podnese ostavku.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji obezbjeđuju zgradu OHR-a u Sarajevu i nadziru dešavanja na ovoj lokaciji, upozorili su grupu prisutnih demonstranata da ne mogu blokirati protok saobraćaja u ovom dijelu grada.

Sinoć je saobraćaj bio u potpunosti obustavljen, dok jutros ne saobraćaju trolejbusi.

Za razliku od sinoćnjih masovnih protesta trenutno je ispred zgrade OHR stotinjak okupljenih.


Povezane vijesti:

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije