BiH

Građani ispred "Bire" poručili migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać

Građani ispred "Bire" poručili migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać
Foto: Arhiva NN / Ilustracija | Građani ispred "Bire" poručili migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać

BIHAĆ - Oko 300 građana Bihaća okupilo se ispred privremenog prihvatnog centra "Bira" poručujući migrantima da "idu kući i oslobode Bihać".

Kako javlja portal "Klix.ba", građani su prvo ušli u krug "Bire" sa zastavicama na engleskom jeziku na kojim prozivaju i Međunarodnu organizaciju za migracije "IOM" da ode iz njihovog grada. Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije rekavši im da je "Bira" privatni posjed i da ne mogu tu da stoje.

Sa druge strane ograde okupilo se oko 30-ak migranata koji ne razumiju šta se dešava i zbog čega im građani upućuju ove poruke.

Mogli su se čuti povici građana koji traže da se migranti izmjeste iz njihovog grada, ali i kantona ističući "da je Una njihova".

Pomenuti portal javlja da se povećava broj građana.

Veliki broj policijskih službenika osigurava mjesto, a ovaj skup je izazvao i pažnju velikog broja medija koji prate dešavanja.

Ugovori IOM-a s "Miralom" i "Birom" danas ističu, a prema zaključcima Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu njima je zabranjeno produžavanje istog.

Takođe, za danas je najavljena blokada ova dva objekta, a migrantima je trebao biti dozvoljen izlazak samo ako budu htjeli ići prema granici, ali za sada ovaj objekat nije blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije