BiH

Graničnoj policiji BiH i SIPI donirana vozila i specijalistička oprema

Graničnoj policiji BiH i SIPI donirana vozila i specijalistička oprema
Foto: N.N. | Graničnoj policiji BiH i SIPI donirana vozila i specijalistička oprema
Srna

SARAJEVO - Donacija EU, koja se sastoji od 63 vozila i specijalističke opreme, predata je danas predstavnicima Granične policije i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH, a njena vrijednost je 3,5 miliona KM.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić rekao je da je ovo do sada najveća pojedinačna donacija čija je svrha da se ojača kapacitet Granične policije radi kvalitetnije kontrole i čuvanja granice.

Cikotić je naveo da će 35 kombinovanih i 12 terenskih vozila direktno biti podijeljena policajcima i operativcima na terenu.

Ovo je, kako je naveo, direktna investicija u kvalitetniju kontrolu granice BiH u borbi protiv krijumčarenja ljudi i protiv krijumčara, odnosno protiv ilegalnih migracija.

Sipa će, tvrdi Cikotić, dobiti 16 terenskih vozila, pa će i ova agencija, koja pomaže Graničnoj policiji, podići kvalitet izvršavanja svojih opedracija i funkcija, te podići kvalitet bezbjednosti u BiH.

Cikotić je zahvalio šefu Delegacije EU Johanu Zatleru što je doveo do kraja realizaciju ovog značajnog projekta, te Lauri Lungaroti za koju je rekao da IOM potencijale stavlja u funkciju bezbjednosnih potreba u BiH, direktoru Granične policije Zoranu Galiću, direktoru Sipe Darku Ćulumu i njegovom savjetniku Daliboru Miloševiću.

Zatler je konstatovao da su migracije kompleksan i višeslojan globalni problem koji zahtijeva međunarodnu saradnju, ali i unutrašnju koordinaciju u BiH, a kada je riječ o tome, ocijenio je da postoji snažniji angažman institucija u BiH.

On je istakao da je EU tu da pomogne i da EU ima obavezu jer značajan broj migranata dolazi preko zemalja EU, preko zapadnog Balkana i nastavlja u odredišta EU. "Nadam se da završavamo uspješnu realizaciju projekta ovom predajom ključeva", rekao je Satler.

Šef Misije IOM-a u BiH Laura Lungaroti rekla je da su ponosi što mogu predstaviti ovu, najveću donaciju i da Graničnoj policija dodjeljuju 35 kombija i 12 terenskih vozila vrijednosti tri miliona maraka.

"Sipa će dobiti 16 terenskih vozila i specijalne uniforme u vrijednosti od 460.000 KM", rekla je Lungaroti i istakla da je ova oprema uručena na Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Direktor Granične policije Zoran Galić rekao je da se samo značajnim ulaganjem u infrastrukturu i materijalno-tehničke resurse ove policijske agencije može ići u korak sa primjenom najmodernijih praksi kojed dolaze iz zemalja EU.

Savjetnik direktora Sipe Dalibor Milošević rekao je da će donacija biti raspoređena u skladu sa potrebama sa fokusom na borbu protiv ilegalnim migrantima, te u ime direktora zahvalio za donaciju.

On je naveo da će donacija uveliko ojačati operativne kapacitete Sipe i olakšati rad njenih službenika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije