BiH

Grlić Radman: Hrvatska neće podržati izbore u BiH pod sadašnjim uslovima

Grlić Radman: Hrvatska neće podržati izbore u BiH pod sadašnjim uslovima
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell | Grlić Radman: Hrvatska neće podržati izbore u BiH pod sadašnjim uslovima

ZAGREB/BRISEL - Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) danas raspravljaju o Ukrajini i situaciji u BiH, a hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kaže da "Hrvatska ne može podržati samo 'kalendar održavanja izbora'" i da, ukoliko budu održani pod sadašnjim uslovima, to, kako kaže, neće doprinijeti ničemu dobrom.

U obraćanju medijima uoči sjednice, ministar je rekao da je BiH već duže vrijeme u agendi Savjeta za spoljne poslove Evropske unije.

"Izborna reforma je vrlo važna, to stalno naglašavamo da bi BiH postala funkcionalna i stabilna država. Hrvatska je uvijek podržavala cjelovitost i teritorijalni integritet BiH i stajaće uvijek iza odluka koje HNS donese u interesu ravnopravnog zastupanja i konstitutivnosti, na osnovu Dejtonskog pariskog sporazuma", rekao je Grlić Radman.

On je dodao da doprinos Hrvatske ide u pravcu da bi, kako je kazao, osvijestili države članice EU koliko su funkcionalnost i prosperitet BiH važni za ulazak u EU.

Toliko je, kaže, važno i prilagođavanje Izbornog zakona koja će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale građane.

Istakao je da Hrvatska neće podržati izbore pod sadašnjim uslovima.

"Ukoliko se održe pod ovim uslovima upozoravamo da će to dalje destabilizovati državu i neće doprinjeti ničemu dobrom. Kriza će biti još veća. Još dajemo šansu političkim liderima i upozoravamo posrednike da ulože sve političke napore kako bi došlo do promjene Izbornog zakona”, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova, prenijela je zagrebačka N1 tv.

Naveo je da se problem izbora predstavnika Hrvata vuče već 20 godina i poručio da "većinski narod mora da pokaže više razumijevanja za najmalobrojniji narod u BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije