BiH

Grubeša: Dan Republike Srpske nije neustavan

Grubeša: Dan Republike Srpske nije neustavan
Foto: N.N. | Grubeša: Dan Republike Srpske nije neustavan

BANJALUKA - Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da Dan Republike Srpske nije neustavan i da se njenim građanima mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike bez medijske hajke.

Grubeša, koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci zbog čega se našao na meti žestokih udara iz Sarajeva i Zagreba, smatra da su ti napadi nerazumni i da svi u BiH moraju shvatiti da je Srpska realnost.

"Reakcije nekih medija povodom proslave Dana Republike Srpske samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni", rekao je Grubeša za "Glas Srpske".

On je poručio da Republika Srpska postoji i da je sastavni dio BiH, te da se neistine često koriste za napade na Srpsku kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je 9. januar proglasio neustavnim.

"Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januara neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike. Treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi", podsjetio je Grubeša.

Prema njegovim riječima, mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje da taj dan samoinicijativno proglase neustavnim.

"Da ne govorimo da ignorišu postojanje novog zakona kojim je ovo uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, Dan Republike potpuno legalno 9. januar. I to je sve u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan", istakao je Grubeša.

Obilježavanju Dana Republike, 9. januara, u Banjaluci prisustvovali su lider HDZ-a Dragan Čović, te visoki funkcioneri ove stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

Federalni i zagrebački mediji osudili su njihov postupak, a na udaru se našao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio, koji nije prisustvovao defileu i svečanoj akademiji, već samo svečanom prijemu u zgradi Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije