BiH

Grujičić: Nevjerovatan pritisak na CIK BiH

Grujičić: Nevjerovatan pritisak na CIK BiH
Foto: N.N. | Grujičić: Nevjerovatan pritisak na CIK BiH

SREBRENICA - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da se vrši nevjerovatan pritisak na CIK BiH i omalovažava sve što je urađeno u Srebrenici u protekle četiri godine.

On je rekao da je bošnjačka strana krenula u medijsku hajku na Srbe i na njega kao načelnika Srbina, a da CIK ne reaguje na primjedbe srpske strane koje su upućene zbog neregularnosti izbora za Srebrenicu u odsustvu na biračkim mjestima u FBiH, a posebno u Živinicama i Gradačcu, gdje nije dozvoljeno srpskim posmatračima da prate izborni proces, a na dan izbora donesene su kutije sa pola ubačenih glasačkih listića.

Grujičić je ocijenio neprihvatljivom i nezakonitom odluku CIK BiH o zabrani izlaska na izbore Srbima koji imaju lična dokumenta u Srebrenici, ali su im isticala i morali su ih obnoviti u periodu od zaključivanja konačnog biračkog spiska do dana izbora.

"Na drugoj strani, omogućeno je da se Bošnjaci iz drugih sredina sve do dana izbora prijave u Srebrenici i da ostvare biračko pravo. Prema raspoloživim podacima, dvije trećine tih se već odjavilo i ako bi se ponovili izbori ne bi imali pravo da opet glasaju", precizirao je Grujičić.

On je istakao da većinu na biračkom spisku u Srebrenicu čine Srbi i da je nelogično da pobijedi Bošnjak na izborima.

Iz srpske Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" ističu da propali bošnjački političari Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković, koji su vodili izbornu kampanju bošnjačke koalicije "Moja adresa Srebrenica" raznim insinuacijama, neistinama i pritiscima nastoje da dramatizuju stanje i kriminalizuju izborni proces u ovoj opštini i izazovu poništavanje izbora kako bi opravdali svoj izborni neuspjeh i politički sunovrat.

Iz srpske Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" na današnjoj konferenciji za novinare ocijenili su da Ahmetović i Duraković iznose razne neistine o navodnim izbornim neregularnostima i jednostrano i neobjektivno ukazuju na neke izborne propuste koje članovi biračkih odbora i stranački posmatrači nisu uočili i evidentirali, a riječ je multietničkim sastavima tih odbora i posmatračima svih političkih stranaka.

Lider koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Radomir Pavlović istakao je da Ahmetović lobira i preko medija stvara napetost i pritisak da bi se izbori u Srebrenici poništili, što je neprihvatljivo jer su svi članovi mješovitih biračkih odbora potpisali zapisnike i izjave da su izbori protekli mirno, legalno i demokratski.

Pavlović, koji je predsjednik i srebreničkog SNSD-a, ističe da se lažima ne mogu poništiti izbori, te podsjeća da prema posljednjem saopštenju Centralne izborne komisije (CIK) BiH srpski kandidat za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić ima prednost u odnosu na bošnjačkog kandidata Aliju Tabakovića za 1.600 glasova.

On je naglasio da bošnjačka strana nema dokaza za navodne neregularnosti, da želi da izazove političku krizu i zaustavi razvoj ove sredine, te da nastoji da stvori pritisak na CIK da proglasi nevažećim izbore u Srebrenici.

Član Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" i predsjednik lokalnog SDS-a Momčilo Cvjetinović istakao je da grupa predstavnika bošnjačke koalicije iznosi neistine u pojedinim sredstvima informisanja u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, izneseno je mnoštvo lažnih optužbi o idavanju ličnih dokumenata, a u pozadini je napad na načelnika opštine, na MUP Republike Srpske, na Srpsku i Srbiju i sve se to umotava u priču o navodnom genocidu.

On je na konferenciji pokazao fotografije nekih islamskih vjerskih službenika i Bošnjaka, koji su se prijavili 2016. godine u Srebrenici, postali državljani BiH na osnovu uredbe o ratnim zaslugama i izašli na izbore iako nemaju nikakve veze sa ovom opštinom.

"Međutim, oni osporavaju mom bratu i drugim Srbima rođenim u ovoj opštini, koji su u ratnom vihoru bili prinuđeni da izbjegnu u Srbiju i čija je imovina uništena, da aktiviraju svoje državljanstvo, da se vrate na svoja imanja i glasaju u matičnoj opštini, što po zakonu imaju pravo", naveo je Cvjetinović.

Cvjetinović je pozvao predstavnike medija da posjete Srednjoškolski centar u Srebrenici i zabilježe kako učenici srpske i bošnjačke nacionalnosti zajedno osvajaju nagrade i priznanja na raznim takmičenjima i da se prikaže i druga - ljepša strana ove opštine.

Predstavnik srebreničkog DNS-a Cvijetin Maksimović pozvao je CIK BiH da objavi izborne rezultate, ističući da posmatrači na izborima zvanično nisu imali primjedaba, niti su političke partije uložile proteste CIK-u zbog izbornih neregularnosti, nego da je riječ o medijskom pritrisku i stvaranju loše atmosfere iznošenjem neistina o izbornim neregularnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije