BiH

Gruzija uputila diplomatsku notu BiH; MIP BiH: Imamo dobre i prijateljske odnose

Gruzija uputila diplomatsku notu BiH; MIP BiH: Imamo dobre i prijateljske odnose
Foto: N.N. | Gruzija uputila diplomatsku notu BiH; MIP BiH: Imamo dobre i prijateljske odnose

SARAJEVO - BiH i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH nakon što je Gruzija uputila BiH diplomatsku notu u vezi sa dolaskom delegacije Južne Osetije u BiH.

"S obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, BiH zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta", ističe se u saopštenju.

Iz MIP-a navode da ovom ministarstvu nije bio službeno najavljen dolazak delegacije Južne Osetije, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u njen dolazak i boravak.

"Odgovor na notu Gruzije biće pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje", dodaje se u saopštenju.

Iz MIP-a je najavljeno da će ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sutra u Banjaluci održati konferenciju za medije u vezi sa posjetom delegacije Južne Osetije BiH, te sastankom sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom u Budimpešti.

Konferencija za novinare biće održana u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov predvodi delegaciju Južne Osetije u zvaničnoj posjeti Republici Srpskoj, gdje su, između ostalog, prisustvovali manifestacijama obilježavanja 9. januara, Dana Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije