BiH

Gujon: Rezolucijom se namjerno ignorišu srpske žrtve i reanimira rasizam

Gujon: Rezolucijom se namjerno ignorišu srpske žrtve i reanimira rasizam
Foto: Tanjug / AP | Gujon: Rezolucijom se namjerno ignorišu srpske žrtve i reanimira raziam

​BEOGRAD - Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije, Arno Gujon, ocijenio je da Zapad rezolucijom o Srebrenici namjerno ignoriše srpske žrtve, a Njemačka reanimira endemski rasizam za koji se vjerovalo da je nestao u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Gujon je rekao da namjernim ignorisanjem srpskih žrtava, ova rezolucija oživljava bol i podstiče tenziju između zajednica.

"U trenutku kada politički lideri u Sarajevu sistematski dovode u pitanje Dejtonski sporazum, koji garantuje mir i sigurnost za sve u BiH, ova rezolucija dodatno jača antagonizam. Sada je vrijeme da se vratimo razumu, poštujemo međunarodno pravo i ostavimo prošlost kako bismo izgradili zajedničku budućnost", rekao je Gujon za "Večernje novosti".

On je upitao kako su zemlje koje su podržale rezoluciju mogle da ignorišu srpske žrtve masakra u selu Kravice na Božić 1993. godine, kada je čak 50 srpskih civila, žena i djece masakrirano hladnim oružjem, mnogi obezglavljeni, a oči im prethodno izvađene.

Gujon je istakao da se na glasanju u Generalnoj skupštini UN vidjelo da dvije trećine čovječanstva zna da Srbi nisu genocidan narod, ocijenjujući da je važno da se Srbija obrati narodima koji su glasali "za", a to su uglavnom Zapad i zemlje pod njegovim direktnim uticajem.

"Aktivno ćemo promovisati istorijske činjenice u medijima, na konferencijama, simpozijumima, izložbama na međunarodnom nivou, koje će predstaviti objektivne i istorijski tačne podatke o događajima iz prošlosti. Ubuduće ćemo redovno nuditi materijal inostranoj javnosti, i to ne samo zapadnoj", istakao je Gujon.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Gujon, kojem je prije šest godina Priština zabranila ulazak na Kosovo, rekao je da vjeruje da će se to kad-tad promijeniti i da će Srbi na Kosovu i Metohiji biti slobodni, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije