BiH

Gutić Bjelica: DKP mreža haotičan i neuređen organizam

Gutić Bjelica: DKP mreža haotičan i neuređen organizam
Foto: Nezavisne novine | Gutić Bjelica: DKP mreža haotičan i neuređen organizam

SARAJEVO - Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je da je samostalnim djelovanjem pojedinaca u diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP) nanijeta velika šteta i Republici Srpskoj i BiH, te da je pojedincima poslužila za promociju ličnih ili partijskih interesa.

Bjelica je rekla da je ta mreža postala "jedan haotičan i neuređen organizam".

"Djelovanje Bisere Turković, u trajanju njenog mandata na mjestu ministra inostranih poslova, bilo je na tom fonu, i u skladu sa opredjeljenjem i partijskim programom njene stranke SDA o ukidanju entiteta i centralizaciji BiH, što je za Srbe apsolutno neprihvatljiva i neustavna kategorija", izjavila je Bjelica, prenosi Srna.

Ona je ukazala da Srbima u zajedničkim institucijama BiH nikada nije bilo lako, da su uvijek na meti raznoraznih "instrukcija" čiji cilj je provokacija, pokazivanje ko je glavni u BiH, čija je navodno BiH i pokušaja da ih ubijede da se ni za šta ne pitaju. Istakla da je i to pokušaj ugrožavanja Republike Srpske i direktno kršenje Ustava BiH, prema kojem su pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali i ostalih, ravnopravni. Prema njenim riječima, nametanje praznika koji se obilježavaju u FBiH, kao praznika svih i pritom negiranje prava Srbima da proslavljaju 9. januar - samo je jedna od provokacija.

Govoreći o svom mandatu u Mađarskoj, Bjelica je navela da ga smatra vrlo uspješnim, što se, prije svega, ogleda u velikom broju razmijenjenih posjeta na visokom i najvišem nivou, koje su pomogle učvršćivanju ličnih veza između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije