BiH

HDZ 1990 neće učestvovati u vladi Marina Raspudića

MOSTAR - Imenovanjem Marina Raspudića iz HDZ BiH za mandatara nove vlade Hercegovačkoneretvanske županije (HNŽ) prekršena je volja hrvatskog biračkog tijela i Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Skupštini HNŽ.

Ovo su na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavili zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž, predsjednik Županijskog odbora ove stranke Stjepan Krešić i predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ Albert Šunjić, član HSP Đapić - dr Jurišić. Najavili su da stoga koalicija Hrvatsko zajedništvo - HSP Đapić - dr Jurišić neće podržati vladu koju Raspudić sastavi.

`Otvoreno poručujemo kako nećemo podržati vladu koju sastavi Raspudić, niti ćemo prihvatiti ministarske pozicije koje nam ponudi. Imenovanje Raspudića za mandatara neće dovesti do skorog formiranja vlasti u HNŽ. Predsjednik Skupštine Ramiz Jelovac se imenovanjem Raspudića vodio uskostranačkim interesima, odnosno interesima koalicije SDA - HDZ BiH. To je jasan znak opstrukcije izbornih rezultata`, rekao je Raguž.

On je naglasio da 11 od 16 hrvatskih zastupnika u Skupštini podržava kandidaturu Srećka Borasa, kojeg je predložio HDZ 1990. Raguž je dodao kako ne vjeruje da će Raspudić biti izabran za županijskog premijera uz pomoć glasova zastupnika Stranke za BiH.

`Sa SBiH imamo korektan odnos i nastojat ćemo ga zadržati. U ovom trenutku ne želim spekulirati s mogućnošću da oni odstupe od ranije izrečenih principa`, rekao je Raguž.

Na listopadskim izborima po sedam mandata u Skupštini HNŽ osvojili su HDZ BiH i HDZ 1990, šest SDA, pet SBiH, po dva HSP i SDP, te jedan mandat BPS. U međuvremenu, dva zastupnika HDZ BiH su se priklonila koaliciji HDZ 1990 - HSP. Sjednica Skupštine je sutra, kada istječe rok koji je postavio visoki predstavnik za imenovanje nove vlade.

Raspudić: Ne žele predlagati kandidate za ministre

Marin Raspudić (HDZ BiH), kojem je predsjednik Skupštine HNŽ Ramiz Jelovac (SDA) povjerio mandat za sastav nove vlade HNŽ, novinarima je kazao kako će do 22. lipnja sastaviti novu vladu. Raspudić je, također, potvrdio da je HDZ 1990 odbila sudjelovanje u vladi koju on sastavi.

`Obavio sam razgovore s predstavnicima HDZ 1990 i oni ne žele predlagati kandidate za ministre. HDZ 1990 je jasno poručila kako me neće podržati i teško je predvidjeti kako će sve to izgledati na sjednici Skupštine u petak`, rekao je Raspudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije