BiH

HDZ BiH: Vratiti se razgovorima i pronaći kompromis bez uslovljavanja

HDZ BiH: Vratiti se razgovorima i pronaći kompromis bez uslovljavanja
Foto: Ilustracija | HDZ BiH: Vratiti se razgovorima i pronaći kompromis bez uslovljavanja

SARAJEVO - Poštujući izborni rezultat Opštih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) poziva na hitnu implementaciju izbornih rezultata bez odlaganja, saopšteno je danas iz ove stranke.

"Svjedoci smo da ni današnji napori za dogovorom i poštivanjem sporazuma lidera nisu urodili plodom, te da je BiH i dalje u zastoju na putu napretka prema EU i NATO-u. Sva daljnja uvjetovanja političkih predstavnika moraju se žurno pretvoriti u uspostavljanje konstruktivnog dijaloga i međusobno uvažavanje u cilju razvoja političkog i društvenog dogovora na opću dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, razgovor i međusobno uvažavanje pri traženju kompromisnog rješenja moraju biti polazna točka svih procesa kako bi konačno ostvarili potrebnu suradnju prilikom uspostave vlasti.

Potpisivanjem Načela o formiranju vlasti u BiH postavljene su sve ključne točke i smjer budućnosti Bosne i Hercegovine koji se moraju implementirati.

Svako drugo djelovanje smatramo bespotrebnim i štetnim, kao i izravnim izigravanjem izborne volje konstitutivnih naroda i građana u BiH, navedeno je iz HDZ-a BiH.

"Vjerujemo kako i pored današnjeg neuspjelog pokušaja dogovora Presjedništva BiH oko ključnih pitanja za budućnost, Bosna i Hercegovina i dalje ima polazišta za dogovor, te ne smije odustati od nastojanja da što prije dobije vlast i nastavi napredak prema euroatlanskim integracijama. Kako se približava rok za provedbu dogovorenih načela za formiranje vlasti budućih partnera svjedoci smo i različitih tumačenja dogovorenih načela, pri čemu se nadamo, unatoč razlikama, da isti neće odvesti BiH u nove krize koje nikome ne odgovaraju. Redovno funkcioniranje svih institucija Bosne i Hercegovine mora biti prioritet svima koji se zalažu za napredak, stabilnost, i nastavak reformskih procesa u BiH", stoji u saopštenju.

HDZ BiH pozvao je kolege na bošnjačkoj i srpskoj strani na poštivanje izborne volje naroda, odgovorno provođenje potpisanih Načela o formiranju vlasti u BiH kako bi napokon krenuli u realizaciju strateških planova, kojima je cilj funkcionalna, razvijena i moderna evropska Bosna i Hercegovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije