BiH

HDZ: Neprihvatljivi pritisci na pravosuđe, navodi SDA neistiniti

HDZ: Neprihvatljivi pritisci na pravosuđe, navodi SDA neistiniti
Foto: HDZ | HDZ: Neprihvatljivi pritisci na pravosuđe, navodi SDA neistiniti

MOSTAR - HDZ BiH ocjenjuje da je stvaranje pritiska na rad pravosudnih institucija, posebno porukama koje se šalju u javni prostor, nezapamćena praksa u jednoj pravnoj državi, te ističe da su neistiniti napadi SDA na tu stranku u svjetlu pravosudnih procesa koji se u posljednjih nekoliko dana nalaze u fokusu javnosti.

"Koristeći se stvaranjem privida državnog udara od strane hrvatskog naroda, bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i peru ruke pred vlastitim narodom", navodi se u saopštenju.

HDZ BiH navodi da je nakon neosnovane smjene Federalnog štaba civilne zaštite ukazivao da je provedeni čin protivan svim procedurama koje predviđaju izvanredne okolnosti.

"Svi sljedeći događaji upućivali su na radnje koje u sebi sadrže nelegalne i kriminalne elemente. Uzimajući u obzir da je određeni dio potencijalnih dokaza već dospio u medije, javnost može posvjedočiti da je proces nabavke, sada već sporne medicinske opreme, izvršen krajnje netransparentno i zakonski upitno. Shodno, ukoliko se dokaže njihova odgovornost, svi pojedinci trebaju odgovarati za vlastite postupke", navodi se u saopštenju.

Iz HDZ-a navode da su pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici putem medijskih istupa, dovodeći u pitanje sudsku vlast, krajnje politički neodgovorni i zlonamjerni, bacajući time sumnju na svaki sljedeći takav proces.

"Politički progoni slika su totalitarnih režima koje je ovo društvo davno napustilo te jasno i nedvosmisleno osudilo. Političke diverzije i spinovi koji se, putem zapaljive retorike, koriste za ovakvo što mogu samo naštetiti cjelokupnom procesu, stvarajući uz to i nacionalnu netrpeljivost", saopšteno je iz HDZ-a.

Iz ove stranke ističu da su pritisci i pokušaj političkog uticaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo ponašanje koje predstavlja zadiranje u rad navedenih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije