BiH

Pratite nas na Google news

HDZ: U novoj Vladi TK nema Hrvata

HDZ: U novoj Vladi TK nema Hrvata
Foto: BHRT | HDZ: U novoj Vladi TK nema Hrvata
Srna

TUZLA - Opštinski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tuzla smatra da je imenovanjem Vlade Tuzlanskog kantona nastavljeno kršenje konstitutivnosti naroda, jer u novom sazivu nema nijednog ministra iz reda hrvatskog naroda.

"Ustav Tuzlanskog kantona i Zakon o Vladi jasno propisuju da Vlada Tuzlanskog kantona odražava proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih", navodi se u saopštenju tuzlanskog HDZ-a.

HDZ navodi da je žalosna činjenica da je u Tuzlanskom kantonu izostao dijalog bošnjačkih političkih predstavnika koji čine novu koaliciju sa predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, jer je takva koalicija postignuta u nekoliko kantona.

Iz HDZ-a su naglasili da Klub Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona, kojeg čine Boris Krešić iz DF-a i Vedrana Petrović iz SDP-a, nije reagovao na ove okolnosti, čime je potvrdio odobravanje politike isključivanja jednog naroda iz političkih procesa i odlučivanja.

Skupština Tuzlanskog kantona danas je na hitnoj sjednici imenovala kantonalnu Vladu, koju predvodi premijer Danijel Tulumović iz SDA.

Nova Vlada Tuzlanskog kantona ima 12 članova, a čine je SDA, SBB, DF, SDP, Stranka za BiH. 

Najčitanije