BiH

HDZ i "osmorka" potpisali sporazum, Čović: Neka nam je sa srećom

HDZ i "osmorka" potpisali sporazum, Čović: Neka nam je sa srećom
Foto: Fena | HDZ i "osmorka" potpisali sporazum, Čović poručio neka im je sa srećom

SARAJEVO – Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i Dragan Čović, lider HDZ-a, potpisali su danas koalicioni sporazum koji se odnosi na koaliciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četvorogodišnji mandat.

Sporazum predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno temelj buduće koalicije, a njega su još ranije prihvatili i koalicioni partneri HDZ-a i SDP-a.

Dokument se naziva "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine", a prilikom potpisivanja Čović je kratko prokomentarisao "Neka nam je sa srećom".

Iako su sporazum potpisali samo Nikšić i Čović, njega podržavaju i stranke okupljene oko HNS-a te stranke okupljene oko SDP-a i to Naša stranka, NiP, SBiH, NES, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Čović je rekao da se nakon dugo godina može reći da postoji koalicija, te da se radi o izuzetnom trenutku jer Sporazum otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili evropsku perspektivu BiH.

"Cilj je do kraja godine imati izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. I tada možemo očekivati kandidatski status BiH za članstvo u EU. Ovo je za nas povijesni trenutak. Sve nas pozivam da predano razradimo sve detalje što trebaju biti nositelji izvršne vlasti", rekao je Čović.

Naglasio je i da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, ali da se o pozicijama još nije razgovaralo.

"Nakon konstitutivnih sjednica ćemo se naći i početi razgovarati o sadržaju dokumentata i kako ga implementirati, a i o pozicijama na najbolji način da ovo sprovedemo, a ne da podijelimo fotelje", rekao je Čović.

I sam Nikšić, rekao je da će se na nivou BiH "teško moći izbjeći SNSD" i da je to realnost koju treba priznati.

Kada je riječ o Sporazumu, Nikšić je rekao da u razgovorima sa HDZ-om nije bilo nikakvih kontroverzi i podmetanja, curenja informacija i dezinformacija.

"Zaista smo izvagali sve i vrlo smo opredjeljeni da stanemo iza ovog Sporazuma. I oni koji će činiti izvršnu vlast treba da krenu u njehovu operacionalizaciju", rekao je Nikšić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije