BiH

Pratite nas na Google news

HDZ pozvao na povratak razgovorima o formiranju vlasti

HDZ pozvao na povratak razgovorima o formiranju vlasti
Foto: Ilustracija | HDZ pozvao na povratak razgovorima o formiranju vlasti
N.N.

MOSTAR - HDZ BiH pozvao je da se politički partneri vrate razgovorima o formiranju vlasti, te da se poštuju ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih političkih predstavnika.

Dodaju da bi sljedeći koraci trebalo da budu da se pronađe kompromis i pistupi rješenju problema, te da se na taj način pomogne BiH da ne postane žrtva blokada i zastoja.

"Samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućost. Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi. Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane", naveli su u saopštenju HDZ-a BiH.

Napominju da BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine i približava se ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna.

"To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi  reformi i pristupanja EU i NATO-u. Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti", kažu u HDZ-u.

Još jednom su pozvali na povratak razgovorima i pronalazak zajedničkih rješenja koja će garantovati stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost.

"Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji; dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja", zaključili su u HDZ-u BiH. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije