BiH

HDZ predložio rezoluciju o poštovanju Ustava BiH

HDZ predložio rezoluciju o poštovanju Ustava BiH
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | HDZ predložio rezoluciju o poštovanju Ustava BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović danas je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog rezolucije kojom traži da se poštuje Ustav BiH prilikom donošenja reformskih zakona, te da se i izmjene Izbornog zakona donesu u skladu s Ustavom, što bi trebalo da se nađe na narednoj sjednici parlamenta kao obavezna tačka dnevnog reda.

"Predstavnički dom konstatuje da su osnovne odredbe rada i ponašanja tijela vlasti u BiH Vašingtonski i Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav BiH (Aneks 4). Zvaničnici tijela vlasti BiH koja učestvuju u navedenim i sličnim aktivnostima reforme zakonodavne i političke vlasti u BiH dužni su da se pridržavaju ovih navedenih odrednica, odnosno Ustava BiH", navedeno je u predloženoj rezoluciji.

Lovrinović je u predloženoj rezoluciji naveo i da se promjene ovih dokumenata, odnosno Ustava BiH, mogu sprovoditi samo po predviđenoj proceduri.

On je u prijedlogu teksta rezolucije naveo da su svi poslanici i delegati prilikom preuzimanja dužnosti položili zakletvu i potpisali svečanu izjavu kojom se obavezuju na poštovanje Ustava BiH i sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Lovrinović je napomenuo da se treba uvažiti i trenutak u kojem se BiH nalazi, uvažavajući evropski put BiH i 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa, te uvažavajući činjenicu da se BiH ovog trenutka nalazi u ozbiljnim pokušajima izmjena Izbornog zakona.

On u prijedlogu rezolucije, kao razloge za njeno donošenje, navodi još i sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Ustavnog suda BiH, te izazove pandemije kovid 19 i rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije