BiH

HDZ predložio rezoluciju o zaštiti Ustava BiH

HDZ predložio rezoluciju o zaštiti Ustava BiH
Foto: Fena/Arhiva | HDZ predložio rezoluciju o zaštiti Ustava BiH

SARAJEVO - Klub poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražio je da u dnevni red današnje sjednice parlamenta bude uvršten prijedlog rezolucije o zaštiti Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa i sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Klub HDZ BiH-HNS podnio je prijedlog rezolucije, jer smatra da BiH, odnosno Federacija BiH, ulazi u proces destabilizacije, a pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdejtonske političke krize je opstruisano sa različitih strana.

Pojašnjavajući razloge u tekstu rezolucije, iz ovog kluba su naveli da je u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, njihova dužnost i obaveza da štite ustavni poredak i institucije Federacije BiH.

Oni su istakli da su potreba za dijalogom i preuzimanje političke odgovornosti dva ključna rješenja kojima se istinski mogu prevladati svi postojeći izazovi.

"Osuđujemo sve unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju Dejtonski mirovni sporazum i dovode u pitanje konstitutivnost naroda, jer smatramo da iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava samo dovode do daljeg produbljavanja političke krize", navedeno je u prijedlogu rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije