BiH

HNS: Istinski državnički potez Milanovića, Hrvati u BiH cijene to

HNS: Istinski državnički potez Milanovića, Hrvati u BiH cijene to
Foto: N.N. | HNS: Istinski državnički potez Milanovića

MOSTAR - Najava predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića o odlikovanju brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije je istinski državnički potez kojim se prepoznaje uloga HVO-a kao legitimne vojne snage hrvatskog naroda koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu, ali i dala svoj nemjerljiv doprinos slobodi hrvatskog naroda, saopšteno je danas iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

"Ovaj potez predsjednika Milanovića je odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće, i zajedničke povijesne pobjede i godišnjice VRO 'Oluja'. Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika RH, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u BiH posebno cijene", saopštio je HNS.

Kako su naveli, kroz odlikovanja HVO-a i MUP-a Herceg Bosne legitimne hrvatske vojne snage službeno se stavlja tamo gdje i pripadaju svih 25 godina nakon Domovinskog rata, u "ponosni i veličanstveni vrh Domovinskog rata".

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je najavio da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade HVO-a i Vojnu policiju, koje su dale doprinos u oslobađaju Hrvatske, a među onima kojima će biti uručeno odlikovanje je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2016. godine optužilo za ratne zločine na području Mostara, nakon čega je on pobjegao u Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije