BiH

HNS: Orkestrirani napadi političkog Sarajeva na Hrvate

HNS: Orkestrirani napadi političkog Sarajeva na Hrvate
Foto: Ilustracija | HNS: Orkestrirani napadi političkog Sarajeva na Hrvate

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor (HNS) saopštio je da agresivni koraci prema Hrvatima u BiH koje preduzima političko Sarajevo predstavljaju bježanje od odgovorne politike.

"Političko Sarajevo i cjelokupno rukovodstvo bošnjačkih političkih predstavnika, zadnjim orkestriranim napadima na Hrvate u BiH, ne libi se da napadne izmišljenim izjavama i zvaničnike susjedne i prijateljske zemlje - Hrvatske", dodaje se u saopštenju.

HNS u saopštenju povodom reagovanja zvaničnika iz BiH na navodne izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, ističe da je medijska histerija protiv Hrvata i dalje naslonjena na laži i mržnji.

"Erupcija teških uvreda i komentara u posljednja 24 časa doslovno je bombardirala javni i medijski prostor u BiH", navode iz HNS-a i dodaju da je nemoguće ne primijetiti tešku realnost svega što se skupilo na političku scenu "tolerantnog i evropskog Sarajeva".

Iz HNS-a ukazuju da su zvaničnici Hrvatske uvijek izražavali spremnost da pomognu BiH u procesima pristupanja EU, a da to mnogima, izgleda, ne odgovara, čime truju odnose Bošnjaka i Hrvata, te Hrvatske i BiH.

U saopštenju se ističe da Bošnjaci intenzivno nastavljaju majorizaciju Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH, koristeći sve alate političkog i medijskog uticaja, pri pokušaju oduzimanja političkih prava.

HNS očekuje reagovanje međunarodne zajednice, da bi se, kako se navodi, koliko je moguće, stalo u kraj svim vrstama spinova, krenulo naprijed u izgradnju bolje, pravednije BiH sa političkim predstavnicima koji su spremni na dijalog zasnovan na kulturi uzajamnog poštovanja.

"Evidentna nervoza i medijska histerija koja dolazi iz kuhinje političkog Sarajeva, jasno nam govori, da su izmjene Izbornog zakona za koje se zalažu iz Hrvatskog narodnog sabora, neizbježan dio evropske BiH", navodi se, između ostalog, u saopštnju HNS-a.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović demantovala je danas pisanje "Jerusalem Posta", koji je objavio da je nazvala BiH nestabilnom zemljom pod kontrolom militantnog islama, odnosno ljudi povezanih sa Iranom i terorističkim organizacijama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije