BiH

HNS pokreće inicijativu da BiH prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela

HNS pokreće inicijativu da BiH prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela
Foto: Pixabay/PublicDomainPictures | HNS pokreće inicijativu da BiH prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela

Hrvatski narodni sabor (HNS) pokrenuće službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela saznaje Hrvatski Medijski Servis od dobro informiranog izvora u HNS-u.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon što je izraelski ambasador Noal Gal Gendler raskrinkao bošnjačku politiku koja zloupotrebljava židovsku zajednicu u BiH kako bi i dalje uzurpirala mjesta Hrvata, Srba, Jevreja i Roma u federalnim i državnim institucijama.

"To je minimum koji možemo učiniti kako bismo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici", ističe sagovornik HMS-a.

Kako saznaje navedeni medij inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

"Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog", ističe izvor HMS-a.

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

"Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili hršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Izraela kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njenom glavnom gradu", rekao je on izvor.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HMS saznaje kako će HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalimom kao glavnim gradom", zaključuje sagovornik HMS-a.

Podsjetimo, Jerusalim su kao glavni izraelski grad priznale SAD, Češka Republika, KiM i drugi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije