BiH

Han: Programi EU donijeće opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu

Han: Programi EU donijeće opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu
Foto: N.N. | Han: Programi EU donijeće opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu

BRISEL - Na samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju, Evropska unija je potvrdila predanost saradnji s tom regijom setom konkretnih mjera usmjerenih na ključne oblasti - saobraćaj i energetiku, digitalnu ekonomiju, bezbjednost i dobrosusjedske odnose, saopšteno je u petak iz Evropske komisije (EC).

Čelnici vlada, ministri spoljnih poslova, ekonomije i unutrašnjih poslova sa zapadnog Balkana, skupa s kolegama iz nekoliko država članica  EU i evropskim komesarima, juče i danas zasjedaju u Poznanju kako bi razgovarali o jačanju regionalne saradnje među partnerima sa zapadnog Balkana, kao i između regije i EU, te o dodatnim pomacima u procesu evropskih integracija zapadnog Balkana.

"Naša saradnja sa zapadnim Balkanom je prioritet. Danas je svih šest partnera sa zapadnog Balkana bliže Evropskoj uniji nego u periodu kada je započinjao naš mandat prije skoro pet godina. Evropska perspektiva ostaje pokretač za promjene u regiji. Regionalna saradnja, dobrosusjedski odnosi i pomirenje od ključnog su značaja za podršku EU integraciji zapadnog Balkana", izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Pojačali smo svoj rad na modernizaciji infrastrukture, podršci digatalizaciji, ulaganju u zeleni rast i održivu ekonomiju. Programi EU donijeće opipljive koristi ljudima na zapadnom Balkanu i još su jedan kamen temeljac u našim, čak i bližim vezama s tom regijom", izjavio je Johanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja.

"Veoma sam zadovoljna podrškom nekoliko regionalnih projekata u saradnji sa Saobraćajnom unijom. To će poboljšati putnu bezbjednost i efikasnost željeznica, umanjiće vrijeme putovanja i saobraćajnih troškova, te ukloniti saobraćajna uska grla. Bolja povezanost znači pomoć za svakodnevni život ljudi u regiji i njihovo približavanje EU", izjavila je Violeta Bulc,  evropska povjerenica za saobraćaj, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije