BiH

Helez vrijeđao Srbe, nije podržana smjena Grubeše

Helez vrijeđao Srbe, nije podržana smjena Grubeše
Foto: Nedžad Uglješa | Helez vrijeđao Srbe, nije podržana smjena Grubeše

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu večeras podržali smjenu ministra pravde u Savjetu ministra Josipa Grubeše.

Za ovu inicijativu grupe poslanika za rekonstrukciju Savjeta ministara smjenom ministra pravde glasalo je 14, protiv je bilo 17, dok je jedan poslanik bio suzdržan.

Rasprava o inicijativi grupe poslanika za smjenu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH, na sjednici Predstavničkog doma BiH bila je burna i između poslanika su pale i teške riječi.

Tako je Zukan Helez, poslanik SDP-a, rekao da "neko dođe na traktoru, a mi ga napravimo predsjednikom države", na šta mu je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a, odgovorila da je sramno i uvredljivo govoriti da su Srbi došli na traktorima.

"Srbi su vrijedan i čestit narod i kad rade i na traktorima. Srbi nisu došli traktorom, već žive ovdje vijekovima. Vaše riječi doprinose uništavanju BiH i nemojte se čuditi što je BiH sve manje kad Vi ne poštujete mišljenje svakog konstitutivnog naroda i njegovih legitimnih predstavnika", rekla je Vulićeva i dodala da neće glasati za smjenu Grubeše jer smatra da BiH ima mnogo većih problema.

Podsjećamo, 16 poslanika potpisalo je inicijativu na osnovu zaključka Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH od 2. februara, kojim se traži Grubešina smjena zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje s ovom komisijom.

Damir Arnaut, predsjedavajući Komisije, naveo je da je ona usvojila zaključak za pokretanje ove inicijative budući da niko od pozvanih svjedoka na do sada održanih 26 sjednica ove ad hok komisije, sem Grubeše, nije odbio saradnju. Zlatan Begić (DF), član ove komisije, ocijenio je da su loši rezultati Ministarstva pravde, ali i parlamenta. Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a, rekao je da poslanici ove stranke neće podržati inicijativu, postavljajući pitanje legitimnosti ove komisije. Po njemu, Grubeša je nesvjedočenjem u Komisiji branio nezavisnost pravosuđa.

Adil Osmanović iz SDA rekao je da ta stranka ne bježi od ovakvih inicijativa, kako bi se na argumentovan način razgovaralo i kako bi se izvršio demokratski pritisak na Vijeće ministara da radi bržim tempom i predlaže zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije