BiH

Helsinški parlament građana Banjaluka: Vlada RS radi u tajnosti

Helsinški parlament građana Banjaluka: Vlada RS radi u tajnosti
Foto: Arhiva | Helsinški parlament građana Banjaluka: Vlada RS radi u tajnosti

BANJALUKA - Vlada RS je u tajnosti utvrdila Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u Narodnu skupštinu RS, kršeći pravila i procedure za donošenje zakona, zbog čega pozivamo poslanike u NS RS da odbace ovaj prijedlog, ističu iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Kako navode, iako bi rad Vlade Republike Srpske trebalo da bude transparentan, otvoren i dostupan javnosti u procesu donošenja odluka, to se, kako je potvrđeno i ovih dana, nije desilo ni onda kada se na transparentan rad prozivaju drugi mediji, te organizacije civilnog društva.

"Ostalo je nejasno na kojoj tačno sjednici je utvrđen taj prijedlog, ko je prisustvovao sjednici, koji su zaključci, te zašto je sve urađeno u tajnosti. Smatramo da je nedopustivo da se ovako važne odluke donose 'pod velom tajne' i 'preko noći'", navode iz Helsinškog parlamenta građana.

Kako dodaju, umjesto što u tajnosti utvrđuje prijedlog zakona, Vlada RS, kao i svi nadležni, trebalo bi da radi na stvaranju i jačanju slobode govora i boljeg okruženja, u kojem se udruženja prepoznaju kao kredibilni akteri u zaštiti ljudskih prava, borbi protiv korupcije i nasilja, te promovisanju demokratije.

"Podsjećamo da su mnoge odredbe sad već Prijedloga zakona, diskriminatorske i opasno zadiru u Ustavom zagarantovana prava na slobodu udruživanja, političkog i aktivističkog djelovanja, što je, u svom mišljenju, potvrdila i Venecijanska komisija, ali i druge međunarodne organizacije i institucije. Udruženja će ostati korektori vlasti, te očekujemo jasne odgovore na pitanja u vezi s oprečnim informacijama o sjednici Vlade RS i utvrđivanju Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija", navode iz ovog udruženja.

Zbog toga su pozvali poslanike da glasaju protiv zakona, koji je ne samo rezultat problematičnih tajnih procedura, već direktno krši osnovna ljudska prava i slobode građana/ki u Republici Srpskoj i predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije