BiH

Hemodijaliznim pacijentima u Sanskom Mostu sve teže, korona odnosi živote

Hemodijaliznim pacijentima u Sanskom Mostu sve teže, korona odnosi živote
Foto: N.N. | Hemodijaliznim pacijentima u Sanskom Mostu sve teže, korona odnosi živote

BIHAĆ - Situacija sa hemodijaliznim pacijentima iz Sanskog Mosta koji su oboljeli od virusa korona je veoma teška, njih sedam je s težom kliničkom slikom i smješteni su na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću.

U posljednjih nekoliko dana tri pacijenta su preminula, od čega dva od posljedica infekcije virusom, dok je jedan pacijent preminuo usljed srčanog udara.

"Moram reći, što nam je jako žao, da imamo još jednog preminulog pacijenta iz Sanskog Mosta, koji je ležao na Infektivnom odjelu, i to je već drugi slučaj preminulog hemodijaliznog pacijenta iz tog grada. Također bih spomenula da je još jedan takav pacijent preminuo, ali od srčanog oboljenja i on je bio negativan na kovid", istakla je Nermina Ćemalović, ministarka zdravstva USK.

Inače, radi se o pacijentima koji su svakog drugog dana kolektivno putovali na hemodijalizu u Opštu bolnicu u Prijedoru, a virusom korona zaražen je i vozač sanitetskog vozila kojim su putovali.

 Hemodijalizne usluge za ove pacijente trenutno se pružaju u bihaćkoj bolnici. Pretpostavlja se kako je neko od pacijenata ranije inficiran, te je potom zarazu prenio na ostale.

Ćemalovićeva je istakla kako je, kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, trenutno najkritičnija situacija u Sanskom Mostu, gdje je registrovano 15 oboljelih od virusa korona, a postoje i tri klastera zaraze.

Ukupno, kada je u pitanju virus, u ovome kantonu postoje 72 aktivna slučaja, a na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću trenutno je hospitalizirano 10 osoba.

"Očito je da se virus širi i da je, za razliku od nekog ranijeg perioda, sve više oboljelih u mlađoj životnoj dobi. Dalji razvoj situacije ovisiće od toga kako se ponašamo i koliko poštujemo higijensko-zdravstvene mjere zaštite", kazala je Ćemalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije