BiH

Hoće li biti bojkota izbora?

Hoće li biti bojkota izbora?
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Hoće li biti bojkota izbora?

SARAJEVO, BANJALUKA - Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, najavio je mogućnost bojkota izbora ukoliko se stranci budu miješali u taj proces, međutim u opozicionim partijama tvrde da od toga nema ništa i da će izbori na kojima će doći do promjene vlasti biti održani.

Sam Dodik, govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, rekao je da Bošnjaci neće dozvoliti Hrvatima da ostvare prava koja imaju i da je moguće da Hrvati zbog toga ne izađu na predstojeće izbore.

"Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH, ni Republika Srpska neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo", rekao je Dodik, istovremeno ističući da je moguće da opozicija iz Republike Srpske učestvuje na takvim izborima te da vladajuća koalicija može da onemogući da se takvi izbori sprovedu te da je dovoljno da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Na pitanje treba li bojkotovati izbore ako se u taj proces budu miješali stranci, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, pak, smatra da o tome treba otvoriti širi dijalog svih političkih aktera u Republici Srpskoj i da je važan dogovor.

"U svakom slučaju, ta vrsta odluke bi zahtijevala apsolutni konsenzus svih u Republici Srpskoj, u suprotnom postavilo bi se pitanje legitimiteta izabranih Srba u zajedničkim institucijama", rekao je Stevandić.

Opozicija u Republici Srpskoj u startu je odbila da ne učestvuje u izborima, međutim slažu se sa Dodikom da se pitanje glasanja putem pošte treba riješiti jer je mogućnost manipulacije i kupovine tih glasova ogromna.

U opozicionim strankama ne isključuju mogućnost da SNSD i HDZ bojkotuju izbore, ali iz razloga, kako tvrde, što su svjesni da će na njima izgubiti vlast, a ne zbog nekog miješanja sa strane.

"Oni koji se najviše boje rezultata izbora nastoje i traže način da ih bojkotuju kako se oni ne bi održali. Njihov strah je prije svega od mogućih izmjena Izbornog zakona u tehničkom smislu koji će omogućiti regularnost izbora. SNSD i HDZ su naučili na neregularne izbore i odatle njihov strah i svjesni su, ukoliko svaki glas ode tamo gdje je namijenjen, da će izgubiti", rekao je Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, dodajući da izbori treba da se održe i da se mora omogućiti njihova regularnost.

U najvećim opozicionim strankama u Republici Srpskoj smatraju da kod tehničkih izmjena Izbornog zakona mora doći do transparentnijeg procesa, ali da posebnu pažnju treba obratiti na brojanje glasova, biračke spiskove i glasanje putem pošte.

"Ljudi prodaju po nekoliko hiljada glasova i od toga su napravili biznis, potpuno mijenjajući izbornu volju. Jedan ukraden poslanički mandat može prevagnuti između dva bloka", rekao je Nenad Nešić, lider DNS-a.

Kada je riječ o bojkotu izbora, Nešić kaže da se Dodik uplašio gubitka vlasti te da niko nema pravo da od Republike Srpske pravi totalitarni sistem, da onemogućava održavanje izbora samo zato što je došao kraj vladavine i period smjene vlasti.

I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže da je svejedno da li će Dodik bojkotovati izbore "jer će svakako za manje od godinu dana izgubiti i biti politička prošlost".

"U Dodikovoj 'prijetnji' da će bojkotovati izbore simptomatične su dvije stvari jer spominje bojkot ukoliko se u izbore budu miješali neki stranci, a upravo je on oduvijek najbolje sarađivao s njima i bio miljenik Medlin Olbrajt, pa prijatelj Pedija Eštaduna i Grejma Deja, s kojim je smjenjivao srpske političke funkcionere", izjavio je Borenović.

Bakalar: Najava bojkota zabrinjavajuća

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, rekao je da najave bojkota ne predstavljaju bojkot, već političke ideje koje bi vodile ka institucionalnoj opstrukciji izbornog procesa, a to je bitna razlika.

"Uz trenutno političko stanje u zemlji, ovakve ideje su zabrinjavajuće, ali u ovom momentu, dok su one samo u fazi ideja, to nije nešto na šta bi mi kao tijelo izborne administracije trebalo da se osvrćemo", rekao je Bakalar.

Bakalar je rekao da je bilo problema i prilikom organizacije prethodnog izbornog ciklusa, ali da je uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice on doveden do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije