BiH

Hoće li danas biti usvojena odluka o privremenom finansiranju?

Hoće li danas biti usvojena odluka o privremenom finansiranju?
Foto: Anadolija/Arhiva | Hoće li danas biti usvojena odluka o privremenom finansiranju?

SARAJEVO - Savjet ministara BiH, ukoliko danas uspije održati sjednicu, vrlo vjerovatno donijeće i odluku o privremenom finansiranju za period jul - septembar, a u suprotnom Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH najavio je štrajk.

Inače, odluka o privremenom finansiranju za period jul - septembar već je bila na dnevnom redu prošle sjednice održane početkom jula, ali o njoj nije raspravljano jer Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, nije bio prisutan, a praksa u Savjetu ministara BiH je takva da u slučaju nedolaska ministra na sjednicu sve tačke tog ministarstva se povlače sa dnevnog reda sjednice.

Ipak, odluku koju je pripremilo Ministarstvo finansija potpisuje Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, tako da, prema mišljenju mnogih, Bevandino prisustvo nije neophodno.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme je pripremilo i prošlog mjeseca uputilo u proceduru odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, koja se nalazi na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH", rekli su nam juče u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Na pitanje koje bi bile eventualne posljedice neusvajanje odluke o privremenom finansiranju, u ovom ministarstvu su nam rekli da ne mogu komentarisati "hipotetičke situacije" jer je sve regulisano Zakonom o finansiranju institucija BiH te da se u skladu s tim i posluje.

Posljednji put Savjet ministara BiH pokušao se sastati 10. jula, ali ta sjednica je prolongirana za danas, odnosno 23. jula, a juče niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi da li će se ministri uspjeti sastati. Iz nekoliko nezvaničnih razgovora moglo se zaključiti da će ona ipak biti održana, ali niko sa sigurnošću nije mogao reći hoće li ili neće biti usvojena odluka o privremenom finansiranju.

U slučaju neusvajanja ove odluke u Sindikatu državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH se pitaju šta će biti s platama za period jul - septembar, strahujući da neće biti osnova da budu isplaćene.

Zvizdić je početkom jula rekao da niko ne treba da strahuje, te da se finansiranje obaveza BiH ne može dovoditi u pitanje jer se, kako kaže, radi o "ustavnom principu", te da ne može doći do blokade finansiranja.

"Svjedoci smo oprečnih izjava najviših zvaničnika u BiH da neusvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul - septembar 2019. može/ne može ugroziti isplatu plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH. S tim u vezi tražimo jasno izjašnjenje po ovom pitanju", navedeno je u dopisu koji je Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH uputio Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH, ali i OHR-u.

U OHR-u juče nisu bili precizni. Kako prenose agencije, iz ove institucije saopštili su da Ustav BiH obavezuje funkcionisanje institucija čak i kad ih politika pokuša blokirati, ali i navode da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju i dalje odlaganje usvajanja budžeta za 2019. godinu imalo dalekosežne posljedice po državne institucije i sve korisnike budžeta.

U tom dopisu Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH zaprijetio je štrajkom i tužbama ukoliko se desi da im ne budu isplaćene plate i ostale naknade.

U odluci koja će se danas naći na sjednici Savjeta ministara BiH navedeno je, između ostalog, da se za finansiranje institucija BiH u periodu jul - septembar odobravaju sredstva u iznosu od 237.500.000 KM, što predstavlja jednu četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Gunar Vigemark: Napolju je već sunčano

Lars-Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH, komentarišući to što još nije formiran novi Savjet ministara BiH, rekao je da se radi o bespotrebnom gubljenju vremena.

"Sad imate mišljenje Evropske komisije šta je potrebno uraditi. Ohrabrujuće je što imate formirane vlasti u sedam-osam kantona i vlast u Republici Srpskoj. Ono što se dešava u drugim kantonima je jedna igra čekanja, gdje jedna strana čeka drugu stranu da nešto uradi. Prema mom shvatanju, vrlo je malo dijaloga koji se dešava između lidera", kazao je Vigemark.

Naglasio je da je potrebno sjesti za sto i razgovarati o saglasnostima na određena pitanja te formirati Savjet ministara BiH.

"Nema potrebe da se čekaju neki ljepši dani, napolju je već sada sunčano vrijeme", rekao je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije